Zašto Šveđani misle da „u svakom zlu“ ima ekonomske dobiti

Dodajte komentar

Uprkos svim problemima, švedski Nacionalni institut za ekonomska istraživanja (NIER) predviđa da će ekonomija zemlje i u 2016.snažno rasti. Prognoze švedske institucije iznenadile su mnoge ekonomiste, ali neki od njih ukazuju na činjenicu da „nešto što izgleda kao tamni oblak, zapravo može biti srebrna nit“.

Ovo su neke od slabosti švedske privrede za koje stručnjaci misle da mogu doprinijeti pozitivnim ekonomskim kretanjima.

Izbjeglička kriza

Dok se švedske vlasti bore sa prilivom emigranata u zemlju, ekonomisti smatraju da izbjeglice jačaju ekonomiju.

„Neophodno je obezbijediti smještaj, zdravstvenu zaštitu i još mnogo toga za ljude koji dolaze u Švedsku. To znači veću potražnju za svim tim stvarima i veću potrošnju“ kažu ekonomisti.

Kriza stambenog prostora

Švedska se bori sa manjkom stambenih kvadrata. Na socijalni stan u Stokholmu čeka se više od 8 godina. Stručnjaci kažu da je to još jedna „kriza“ od koje će privreda imati koristi na duži rok, jer raste ulaganje u nekretnine, a to jača privredu“.

Globalna ekonomija

Tu je važan domino efekat, što znači da ako druge velike ekonomije napreduju, i ostali će imati koristi od toga. Kad su u pitanju privrede SAD i EU, tu je evidentan napredak. Problem je usporavanje Kine, što bi se moglo negativno odraziti na globalnu ekonomiju.

Jeftina kruna

Odluka centralne banke da snizi referentnu kamatu na rekordne nivoe, minus -0,35 odsto, oslabila je vrijednost švedske krune u odnosu na vodeće svjetske valute. Međutim, ekonomisti smatraju da jeftina kruna ima i svoje prednosti, prvenstveno u sektoru turizma i privlačenju stranih turista.

Niska kamatna stopa znači da će i Šveđani lakše posezati za svojim novčanicima. Osjećaj da mogu više trošiti stvara samopouzdanje kod potrošača, a to je važan preduslov za rast ekonomije u cjelini, smatraju švedski ekonomisti.

Izvor: GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *