Ovo su najveća spajanja kompanija u 2015. godini

Dodajte komentar

Prema vrijednosti dogovorenih ili realizovanih spajanja (izdvajanja), u 2015. godini je oboren rekord iz 2007. godine, piše ruski poslovni list Vedomosti pozivajući se na analizu firme Dealogic.

Spajanja izvršena 2007. godine vrijedjela su 4.610 milijardi dolara.

Devet najvećih spajanja (pojedinačno više od 50 milijardi) u 2015. godini vrijedjelo je 730,3 milijardi dolara odnosno 16 odsto vrednosti svih obavljenih spajanja.

Najvrednija fuzija dogovorena ove godine bila je ona između farmaceutskog giganta Pfizera (proizvodjač vijagre) i firme Allergan (proizvodjač botoksa). Najveće u istoriji farmacije spajanje vrijedjelo je 160 milijardi dolara i biće realizovano 2016. godine

Na drugom mjestu je spajanje najveće u istoriji industrije pića izmedju proizvodača piva Anheuser-Busch InBev i SAB Miller vrijedno 117,4 milijarde dolara.

Na trećem mjestu je 81,5 milijardi dolara vredno spajanje naftnog giganta Shell-a i britanske gasne kompanije BG Group.

Na četvrtom mjestu je 79 milijardi vrijedna kupovina Charter Communications, koji je za tu sumu kupio kablovskog operatora Time Warner Cable.

Na petom mjestu su korporacija Dell i investicioni fond Silver Lake koji su dogovorili kupovinu proizvodjača sistema za čuvanje podataka EMC. Vrijednost 67 milijardi.

Šesta po vrijednosti je integracija Kraft Foods i Heinz u prehrambenoj industriji – 62,6 milijardi dolara.

Američka kompanija za medicinsko osiguranje dala je ponudu za preuzimanje konkurenta Cigna za 55 milijardi dolara. Ovo preuzimanje je po vrijednosti na sedmom mjestu.

Američki operator naftovoda i gasovoda Energy Transfer Equity dao je ponudu za preuzimanje konkurenta za 55 milijardi dolara.

Na devetom mjestu, kao posljednje ovogodišnje preuzimanje vrijednije od 50 milijardi dolara, je hongkonška korporacija Cheung Kong Group koja je kupila telekomunikacioni holding Hutchison Whampoa LTD. za 53,1 milijardu dolara.

Na desetom mjestu je izdvajanje sistema za elektronsko plaćanja PayPal iz firme za internet aukcije eBay. Vrijednost 49,2 milijardi dolara.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *