Nafta kao u sred krize – jeftinija od kisjele vode

Dodajte komentar

Cijene nafte su pale u svjetlu očekivanja da će visoke globalne zalihe tog energenta potrajati do kraja iduće godine. Analitičari procjenjuju da klimatski sporazum iz Pariza neće značajnije uticati na kretanje cijena nafte.

Budući da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odbila da smanji proizvodnju nafte, a očekuje se da će se iranska nafta uskoro vratiti na globalnu scenu, cijena “crnog zlata” spustila se na nivoe nezabilježene od početka 2009. i globalne finansijske krize, prenosi agencija Frans pres.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 16 centi na 35,46 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” 26 centi na 37,67 dolara, takođe za januarske isporuke.

Cijene su prošle nedjelje pale više od 12 odsto nakon odluke OPEK-a da zadrži nivo proizvodnje nafte.

S obzirom na to da u galonu nafte ima 158 litara, računica pokazuje da litar sirove nafte košta oko 18 centi.

Trgovci takođe iščekuju ovonedeljni sastanak američke centralne banke na kom se očekuje podizanje kamatnih stopa, koje će, po svoj prilici, dovesti do jačanja dolara, a snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji drže druge valute, što dovodi do slabljenja tražnje.

Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja je održana u subotu u Parizu, usvojili su istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrijevanja, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija.

Sporazum koji treba da stupi na snagu 2020. okupio je države sa zajedničkim ciljem – smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, da bi globalno zagrijevanje 2100. bilo ispod dva stepena Celzijusa.

Izvor: B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *