Knežević prodaje udio u četiri kopanije

Dodajte komentar

Biznismen Duško Knežević, osnivač i predsjednik Atlas grupe, prodaje udio u Jadranskom sajmu, Invest banci Montenegro, Atlas hotels grupi, kao i 100 posto akcija u Montenegro ekspres travel agenciji, saznaje „Dan” iz više izvora.Na prodaju je 7.850 akcija, odnosno udio od 27 odsto u Jadranskom sajmu, po cijeni od 127,43 eura za akciju, a paket akcija koji se mora se ogkupiti u cjelosti košta milion eura. Pod istim uslovima prodaje, odnosno sve ili ništa, Knežević prodaje i 10,8 odsto akcija u IBM banci, a cijena akcije je 52 eura, odnosno 1,5 miliona eura za paket akcija. Na prodaju je i 1,8 odsto Atlas hotels grupe, po cijeni od dvjesta hiljada eura.

Takođe, Knežević prodaje i 100 odsto udjela u Montenegro ekspres travel agenciji po početnoj cijeni od 893,74 hiljade eura, a oglas o prodaji agencije objavljen je prošle sedmice u dnevnoj štampi.

Prema uslovima oglasa, ponude se mogu dostavljati do 17. decembra, a uslov koji kupac mora da ispuni jeste da svim zaposlenima za stalno omogući nesmetano korišćenje prava iz radnog odnosa, dok se prodavac obavezao da kupcu omogući korišćenje zakupa lokacije Auto-baza Jaz po postojećim uslovima u trajanju od najmanje pet godina.

U oglasu se takođe navodi da kupac dio kupoprodajne cijene, u iznosu od 341,92 hiljade eura, može da plati tako što će preuzeti obaveze koje

ta putnička agencija ima po ugovoru o kreditu kod Atlas banke i ugovoru o lizingu.

Iznos za koji Knežević prodaje akcije u četiri preduzeća poklapa se sa 3,5 miliona eura, koliko je Knežević dužan da isplati manjinskim akcionarima za izlazak iz Zatvorenog investicionog fonda Atlas mont fond. Akcionari su tražili da im se isplati izlazak iz fonda još prije godinu.

Na skupštini akcionara, koja je održana početkom decembra prošle godine, usvojen je program razvoja Atlas fonda, protiv kojeg su glasali vlasnici 19,7 odsto akcija, koji su shodno zakonu i zatražili izlazak iz fonda. Prema Zakonu o investicionim fondovima nezadovoljni manjinski akcionari su u roku od 30 dana od dana održavalja prošlogodišnje skupštine podnijeli zahtjeve za izlazak iz fonda i isplatu vlasničkog udjela. Prosječna tromjesečna neto vrijednost jedne akcije Atlas fonda prije godinu koštala je 8,4 centa, a mali akcionari koji su tražili izlazak iz fonda imaju 41 milion akcija, na je za isilatu njihovog udjela potrebno 3,4 miliona eura.

Zatvoreni investicioni fond Atlas mont nastao je transformacijom jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni, pri čemu su u vlasiištvu zatvorenog fonda kompanije čije su akcije date na prodaju, odnosno Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro i Atlas hotels grup. U vlasništvu tog fonda je i Atlas penzija, društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom.

Rok za isplatu malih akcionara iz Atlas fonda već je počeo da teče.

Ne ide po planu

Na pitanje „Dana” šta je do sada urađeno u vezi sa isplatom malih akcionara, koji su prije više od godinu tražili isplatu svojih udjela iz zatvorenog investicionog fonda Atlas mont, Knežević je nedavno kazao da je poštovan zahtjev svakog akcionara Otvorenog investicionog fonda i da je isplaćeno preko 11 miliona eura. On je rekao da će na isti način poštovati i zahtjeve malih akcionara zatvorenog fonda, kao i da je društvo koje upravlja fondom, u skladu sa zakonskim rješenjima, preduzelo brojne aktivnosti čija realizacija ne ide željenom dinamikom, zbog nelikvidnosti crnogorskog tržišta kapitala.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *