Banke da vrate uslove iz 2008.

Dodajte komentar

Dok ponovo obnovimo izgubljeni spoj između banaka i preduzeća, koji je funkcionisao do 2008. godine i kriznog perioda, mi nećemo imati mogućnosti da značajno više učinimo u privredi nego što je to sada slučaj, smatra potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

Privredna komora u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je okrugli sto na temu „Razumijevanje bankarskog poslovanja uticaj na kompaniju” u okviru SME Week, promotivne kampanje Evropske komisije.

Saveljić je konstatovao da u Crnoj Gori posluju samo komercijalne banke, a aktivnosti Investiciono razvojnog fonda nijesu dovoljne da odgovore potrebama privrede za finansiranjem.

Direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Aleksandar Pavićević kazao je da je ambicija Crne Gore da postane preduzetničko društvo, i to kvalitetnim i fleksibilnim odnosom prema MSP i preduzetnicima.

Miloš Vuković iz konsultantske kuće Fidelity kazao je da je, najbolje vrijeme za uzimanje kredita prvi kvartal, zbog godišnjih targeta banke, a da najmanje tri mjeseca prije završetka otplate, treba početi proceduru obnavljanja aranžmana.

“Birajte banku koja vam daje najbolji odnos ročnosti, kolaterala i kamatne stope. Bolje je ugovoriti veću kamatu uz lakše ugovorne uslove, a povoljnije je uzeti novi kredit nego refinansirati postojeći. Ukoliko imate probleme u poslovanju koji mogu da utiču na vraćanje kredita, pravovremeno ih najavite banci, ali sa jasnim mjerama i pretpostavkama za njihovu sanaciju”, kazao je Vuković.

Predložio je da se ne kasni sa otplatom duže od 90 dana, jer ih u suprotnom banke svrstavaju na C listu klijenata kojima se ne odobravaju krediti.

Vijesti

Foto: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *