Kako da vas zapamte za 30 sekundi: Pet savjeta za konverzaciju

Dodajte komentar

Prosejčan čovjek izgubi koncentraciju već posle 8 sekundi , kažu stručnjaci. Prema tome, imamo vrlo malo vremena da ostanemo zapaženi kod nekih ključnih situacija kao što su razgovori za posao, sastanci, pregovori.

Sajt Levo League daje ključne savjete kako da ostanete nekome u dugom sjećanju.

Koristite priču koja povezuje
Kada vas neko pita šta radite nemojte samo da deklamujete: „Ja sam Petar Petrović, ja radim to i to.“ Umjesto toga, iskoristite neku priču koja će vas povezati sa tom osobom, koja daje nekome pravi uvid u to ko ste vi,“ objašnjava Amanda Marko, konsultant strateške komunikacije za „Entrepreneur“.

Izbacite (poslovni) žargon
Sve je u tome da znate ko je onaj kome se obraćate. Nemojte koristiti tehničke ili izraze vezane za struku, osim ako osoba sa kojom razgovarate radi u istoj industriji kao i vi, i poznaje vaš posao. Ako govorite jasno i razumljivo, vaše rečenice ostaće svima u sjećanju.

Dodajte neku anegdotu
Istraživanja Stanforda pokazuju statistike  da neko više vremena provede u razgovoru kada doda neku anegdotu. Humor i smijeh povezuje ljude, i to, po podacima, za čak 65-70%, piše Forbes.

Istaknite nešto zajedničko što imate
Ukoliko se ispostavi da imate zajedničke poznanike, ili da ste išli u istu školu, ili na fakultet sa nekim, lakše ćete ga zapamtiti. To može biti i zajednički časopis, ili mišljenje o nekome. Pronađite ključnu stvar koja vas povezuje, i na dobrom ste putu.

Udijelite kompliment
Na kraju, ne zaboravimo rečenicu – Ljudi će zapamtiti kako su se osjećali pored vas. Toliko je prosto i jednostavno. Pravi, istinski kompliment garantuje toplu, prijateljsku atmosferu. Držite se komplimenata koji su povezani sa poslom – Odlična prezentacija, ili Dobri su vam komentari na sastanku.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *