“Ruska bankarska industrija je na pragu krize”

Dodajte komentar

Najveća ruska banka, Sberbanka, treba u potpunosti da bude privatizovana, smatra izvršni direktor te institucije Herman Gref.

Zvanična Moskva suviše je uključena u ekonomiju, rekao je Gref u intervjuu za njemački list Handelsblat, prenosi portal Raša tudej.

Centralna banka mogla bi da zadrži 25 odsto udjela u Sberu tokom perioda tranzicije, dodao je Gref.

Vlada Rusije trenutno drži 50 odsto plus jednu akciju u Sberbanci, a 2012. godine centralna banka Rusije prodala je 7,58 odsto udela u toj banci za 5,2 milijarde dolara u okviru inicijalne javne ponude na berzama u Moskvi i Londonu.

Iako su ruski zvaničnici optimistični u pogledu trenutne ekonomske situacije, Gref navodi da se ruska bankarska industrija nalazi na pragu krize.

“Privatizacija bi pomogla da se popravi situacija”, kazao je on, i ocijenio da bi akcionari bolje upravljali bankom.

Lider Sberbanke navodi da je situacija u banci sada stabilna, nakon što su u decembru 2014. štediše iz banke povukle 19,4 milijardi eura u svijetlu kolapsa rublje.

Do privatizacije najveće ruske banke, međutim, po svoj prilici neće doći uskoro.

“Pitanje privatizacije Sberbanke nije na dnevnom redu”, rekao je za ruski list Vedomosti zamjenik ministra finansija, Aleksej Moisejev.

Ovo nije prvi put da Gref poziva na smanjenje učešća države u bankarskom sektoru, budući da je još 2010. apelovao na punu privatizaciju Sberbanke, podsjeća Raša tudej.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *