Najveća nejednakost na svijetu vlada u Evropi

Dodajte komentar

Najveća nejednakost u razvijenom svijetu vlada u krizom poharanim južnim članicama Evropske unije, objavila je banka Morgan Stanley u svom novom izvještaju o održivoj ekonomiji. Najgore je stanje u Portugalu, Italiji, Grčkoj i Španiji, a iza juga Evrope slijede Sjedinjene Američke Države.

Analiza Morgan Stanleya uzima u obzir pokazatelje poput razlike u platama muškaraca i žena, prisilni prekovremeni rad, pristup internetu i sl. Ove godine pokazalo se da je rast ekonomije u Kini i Indiji u tim zemljama smanjio nejednakost u globalu, ali je nejednakost pojedinaca narasla. Od sredine 80tih nejednakost u prihodima najviše se pojačala u Švedskoj, ali ukupno ta država iz ostale skandinavske zemlje spada u one u kojima je nejednakost na najnižem.

Srednja klasa nema se baš čemu nadati

Nejednakost, pišu analitičari Morgan Stanleya, dugoročno ugrožava ekonomski rast jer mnogima smanjuje šanse i obesmišljava vrijednosti teškog rada, obrazovanja i vještina. Takođe, nejednakost podriva povjerenje u društvene institucije i izaziva ekonomska rješenja poput jače regulacije tržišta, protekcionizma i protivuseljeničkih mjera.

“Prošle generacije porodica srednje klase koje su preživjele Drugi svjetski rat su mogle su očekivati rast životnog standarda, s razumnom veličinom stambenog prostora, solidnim obrazovanjem za svoju djecu i penzijama od kojih se može živjeti” piše i bilješci objavljenoj uz podatke, “Danas aspiracije srednje klase udaraju u zid nesigurnosti radnih mjesta i penzija”, a mnogi ulagači čvrsto su pozicionirani za profitiranje na većoj nejednakosti.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *