Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore veća 0,9 odsto

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih deset mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,78 milijardi, što je 0,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 245 miliona eura, što je 9,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan uvoz bio je 2,8 odsto veći i iznosio je 1,53 milijarde eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 18,2 odsto”, navodi se u saoptšenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, sa 68,6 miliona eura, a čine ih obojeni metali u iznosu od 44,8 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 18,9 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 334,7 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 95,6 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 71,4 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 53,5 miliona eura, Italija sa 37 miliona eura i Bosna i Hercegovina sa 24,8 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu pojedinačno su bili Srbija sa 432,4 miliona eura, Kina sa 158,9 miliona eura i BiH sa 102,2 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine CEFTA i Evropskom unijom EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *