Kako se finansira Islamska država?

Dodajte komentar
isis

Islamska država može se uništiti samo ako ostane bez ikakvih prihoda, to je jedan od zadatih ciljeva nedavno održanog sastanka grupe G20 u Turskoj.

Njemačka vlada smatra da IS raspolaže kapitalom od čak jedne do dvije milijarde američkih dolara.

Osim što IS ostvaruje velike prihode od krijumčarenja naftom i antikvitetima, njeni pripadnici pljačkaju banke, traže otkupninu za otmice, ali i ubiru porez na područjima koja drže pod kontrolom, piše Deutsche Welle.

Uz sve to velikodušne donacije daju im i bogati islamisti pa se zapravo i ne zna kolike su materijalne zalihe IS-a.

Za razliku od terorističkih organizacija poput Al Kaide, IS nije labava mreža nego funkcioniše u mnogim domenima kao prava država koja kontroliše područja, prirodne izvore i naravno stanovništvo koje živi na tom području.

Prema informacijama kojima raspolaže Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), IS-u su u posljednje vrijeme pali prihodi od nafte i to prije svega zahvaljujući padu cijene nafte na globalnom tržištu, ali i zbog pojačanih kontrola u Turskoj, kurdskim područjima i u Iraku. I, u posljednje vreme intenzivisani, vazdušni napadi smanjuju prihode od nafte.

Važan izvor finansiranja IS-a su porezi i nameti s okupiranih područja. Građani koji ovde žive moraju IS-u da proslijede pet do petnaest posto prihoda i plaćati posebni porez za nemuslimane.

IS mjesečno za svoje plaćenike kojih ima od 30 do 100 hiljada izdvaja čak 15 miliona dolara. Obični borci dobijaju oko 400 do 500 dolara mjesečno, oficiri i do 3.000.

Ali na samitu G20 je predstavljen i izvještaj koje pokazuje da su samo u Saudijskoj Arabiji nakon 2010. godine čak 863 osobe osuđene zbog finansiranja terorizma. Na drugom mjestu po osudama se nalazi SAD sa 100 presuda, međutim do suđenja dolazi rijetko.

Zabrinjavajući su podaci da bez obzira na finansije IS može planirati napade za vrlo malo novca što su pokazali napadi na Pariz. Norveški institut za odbrambene analize je analizirao najkrvavije terorističke napade između 1994. i 2013. u Evropi i došao do zaključka da je više od tri četvrtine ovih napada realizovana s manje od 10.000 dolara po napadu, a kalašnjikove i opasače s eksplozivom je moguće nabaviti na crnom tržištu za relativno malo novca.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *