Afera “Banka Srpske” pokazala: Finansijski sektor je dijelom u funkciji kriminala

Dodajte komentar

Prije dva dana interventni tim Agencije za bankarstvo Republike Srpske preuzeo je kontrolu nad Bankom Srpske i počeo vršiti popis njene imovine i obaveza. Popis bi trebao biti završen do petka, nakon čega će interventni tim sačiniti izvještaj o stanju u banci na dan intervencije.

Iako vlast u RS-u tvrdi da će banka nastaviti da radi, građani, ali i stručnjaci su uvjereni da i Banku Srpske čeka ista sudbina kao i Bobar banku, a to je propast.

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Damira Miljevića, sa Bankom Srpske se dešava ono što se trebalo desiti još prije tri godine kada su je Litvanci napustili – Banka Srpske ide u stečaj.

“Iluzorno je očekivati, bez obzira na to šta vlasti kažu, da banka može nastaviti rad u ovom obliku, jer nakon zabrane isplate depozita u bilo kojem iznosu niko nikad više neće htjeti ni marku staviti na račun u toj banci. Prema mom mišljenju, to što je Vlada RS preuzela tadašnju Balkan investment banku i što je bačeno više od 30 miliona KM poreskih obveznika bilo je jedino u funkciji da na vidjelo ne izađu sve malverzacije koje su Litvanci preko ove banke, u saradanji sa tadašnjim i sadašnjim vlastima RS, radili sa zvorničkom Glinicom i drugim firmama”, kaže za Klix.ba Miljević.

Takođe dodaje da je nakon propasti Bobar banke, propast još jedne banke u RS jasan signal svim investitorima i građanima da je finansijski sektor djelimično u funkciji kriminala i kriminalnih grupa u zemlji i izvan nje te da institucije entiteta i države zadužene za regulaciju finansijskog sektora i vladavinu prava u zemlji, zbog političkog uplitanja u njihov rad, ne mogu ili neće da vrše svoju funkciju.

Poruke koje se na ovaj način šalju su, prema Miljevićevoj ocjeni, vrlo opasne sa stanovišta sigurnosti, te ekonomske i socijalne sadašnjosti i budućnosti zemlje.

Na pitanje zašto do sada niko nije odgovarao za propast Bobar banke, Miljević ističe da je razlog kriminalna veza na raznim nivoima.

“Postoji nesumnjiva kriminalna veza između Bobar banke, vlasti RS i regulatora finansijskog sektora koji je u navedenom slučaju godinama svojim nečinjenjem pokrivao sve neregularnosti koje su rađene u navedenoj banci”, ističe Miljević.

S obzirom na to da će dobar dio štednje, koja u Banci Srpske iznosi blizu 30 miliona KM, namiriti Agencija za osiguranje depozita BiH, Miljević ocjenjuje da to nije sporno i da je zakonska regulativa finansijskog sektora u našoj zemlji relativno zadovoljavajuća. Napominje da jedini problem vidi u činjenici da se zakon ne primjenjuje dosljedno na sve, jer u zemlji nema vladavine prava.

“Sva imenovanja u regulatornim i nadzornim tijelima su politička, a ne profesionalna, tako da je uticaj politike na rad tzv. nezavisnih tijela ogroman. Pretumbavanje sistema sa entitetskog na nivo BiH ili obratno u uslovima vladavine političkog nepotizma i kriminala umjesto vladavine prava je uzaludan posao koji ništa dobro ne može donijeti”, zaključuje na kraju razgovora Miljević.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *