Plate žena i muškaraca iste za 118 godina

Dodajte komentar

Svjetski ekonomski forum (WEF) smatra da će biti potrebno 118 godina da plate muškaraca i žena na globalnom nivou budu izjednačene.

Od 145 rangiranih zemalja na listi koja prati ravnopravnost polova, Crna Gora se nalai na 79. mjestu gdje pri rangiranju 1,0 poen predstavlja potpunu jednakost, a 0,0 poena potpunu nejednakost.

WEF rangira zemlje i mjeri ravnopravnost u četiri ključne oblasti: ekonomiji, politici, obrazovanju i zdravstvu. Prema izvještaju objavljenom na sajtu organizacije, žene danas zarađuju u prosjeku onoliko koliko su muškarci zarađivali 2006.

Žene u svijetu su te godine u prosjeku zaradile 6.000 dolara, a muškarci 11.000, dok danas žene zarađuju 11.000 dolara, a muškarci 21.000, i pored toga što je od tada više od četvrt miliona žena uključeno u radnu snagu.

Zemlje u kojima su razlike u platama najmanje su, očekivano, sa sevjera Evrope: Island, Norveška, Finska, Švedska i Irska, dok su na dnu ljestvice Jemen, Pakistan, Sirija, Čad i Iran.

Od zemalja iz okruženja, najbolje je rangirana Slovenija, na visokom 9. mjestu, a slijede Bugarska na 43, Srbija na 45., Hrvatska na 59, Makedonija 69, Albanija 70, Rumunija 77 i Mađarska na 99. poziciji.

Jaz u primanjima je u posljednjoj deceniji najviše smanjen u obrazovanju. U 98 zemalja svijeta studira više žena nego muškaraca, ali se to značajnije ne odražava na plate, budući da žene zauzimaju znatno manje vodećih pozicija u poslovnom i političkom svetu u odnosu na muškarce, navodi WEF.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *