Albanija ukinula porez za mali biznis

Dodajte komentar

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 eura, od juče 16. novembra, ne podliježu naplati poreza. Ovakvim reformama Albanija približava se zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.Kako piše Digjitale, Albanski premijer Edi Rama saopštio je na pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 36.400 eura, pružajući privredi još veći podsticaj za rast.

Za ostala preduzeća porez se smanjuje
Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari obrt do 60.000 eura, na šta je Rama prokomentarisao: “Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 eura, izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 eura, biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5% poreza na profit na 5%.”

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vjetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija.

Pitanje koje i dalje ostaje u vazduhu jeste kada bi slične olakšice mogli očekivati i u Srbiji, te Hrvatskoj, i drugim zemljama regiona.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *