Evro na dnu, švajcarac dobio krila

Dodajte komentar

Euro je pao blizu sedmomjesečnog minimuma u odnosu na dolar usljed zabrinutosti zbog terorističkog napada u Parizu.

Investitori su se u poenedjeljak, zabrinuti zbog napada koji se odigrao u petak u Parizu i njegovog uticaja na privredu eurozone, držali podalje od jedinstvene valute.

Tradicionalno sigurna valuta, švajcarski franak, ojačao je 0,4 procenta u odnosu na euro.

Analitičari su ocijenili reakcije na zabrinutost oko napada u Parizu kao prilično prigušene, dok su investitori sa druge strane fokusirani na sve veće razlike u monetarnim politikama između Evropske centralne banke i američke Uprave federalnih rezervi.

Čak i prije napada, euro je slabio usljed očekivanja da će ECB pristupiti uvođenju monetarnih olakšica sljedećeg mjeseca, kao i mogućeg daljeg smanjenja depozitne kamatne stope, koja je već negativna, kao i kupovini novih sredstava koja su obuhvaćena programom kvantitativnih olakšica.

Euro je oslabio 0,5 procenata, na 1,0723 dolara, što nije daleko od šestoipomjesečnog minimuma od 1,0674 dolara, pošto se povukao gotovo 7,0 odsto od 15. oktobra kada je bio 1,1495 dolara.

Euro je zabilježio 130,66 jena, što je najniži nivo od kraja aprila, ali je na zatvaranju zabilježio nivo od 131,92 jena, neznatno slabiji u odnosu na prethodni dan.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *