Šest najboljih investicija Vorena Bafeta svih vremena

Dodajte komentar

Voren Bafet, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu poznat je po svojim vizionarskim investicijama. Poznat je i po tome što voli da kupuje “na duže staze” te da mu čekanje ne smeta. Ovo su najisplativije investicije Bufeta svih vremena, rangirajući ih po godišnjoj stopi prinosa. Veoma teško je napraviti listu ovakvog tipa, s obzirom da je Bufet sigurno najveći investitor koji je ikad trgovao akcijama pa se na listi nisu našle ni investicije kao što su Coca-Cola, Capital Cities/ABC, Gillette i Geico.

PetroChina

Prosječni godišnji povraćaj: 52%
Ukupan prinos: 720%
Ukupan broj godina ulaganja: 5
Bafet je poznat po svojoj investicionoj mantri “buy what you know” i njegovoj konstantnoj želji da ulaže u američke kompanije, međutim, 2002. i 2003. godine, Berkshire je kupio 1,3% vlasništva u kineskoj dominantnoj naftnoj kompaniji, PetroChina za 488 miliona dolara. U to vrijeme, sa 400.000 zaposlenih ova kompanija je imala ogromne troškove poslovanja, uz tržišnu kapitalizaciju od 37 milijardi dolara, a Bafet je smatrao da ovakva kompanija vrijedi 100 milijardi dolara.
Nakon rasta cijena nafte i otkrivanja novih nalazišta, akcije PetroChine su skočile tako da je, u vrijeme kada je Bafet izašao iz kineske kompanije, tržišna kapitalizacija iznosila 275 milijardi dolara, a Berkshire je zaradio 3,6 milijardi dolara.

BYD

Prosječni godišnji povraćaj: 51%
Ukupan prinos: 671%
Ukupan broj godina ulaganja: 6
Godine 2008., Bafetov dugogovišnji savjetnik, Čarli Manger direktora kineske kompanije, Van Čuang-Fua opisao je kao ‘nevjerovatnog, čovjeka kakvog nikad nije sreo u životu’, sa sposobnošću da rješava probleme kao Tomas Edison i radi stvari kao Džek Velč.
Krajem 2008. godine, Berkshire je kupio 10% BYD-a za 230 miliona dolara, a danas akcije BYD-a vrijede oko 1,8 milijardi dolara.

Freddie Mac

Projsečni godišnji povraćaj: 24%
Ukupan prinos: 1.525%
Ukupan broj godina ulaganja: 13

Godine 1988. Bafet je za 108 miliona dolara kupio osiguravajuću kuću Freddie Mac, kada je cijena akcija iznosila 4 dolara, a danas godina kasnije, prodao je po cijeni od 70 dolara. U jeku finansijske krize 2008. godine, Freddie Mac zajedno sa sestrinskom kompanijom Fannie Mae bila je značajno izložena problemima, tako da danas akcije vrijede oko 2d dolara.

Berkshire Hathaway

Prosječni godišnji povraćaj: 22%
Ukupan prinos: 1,745,300%
Ukupan broj godina ulaganja: 49
Kada je Bafet kupio Berkshire Hathaway po cijeni od 12 dolara po akciji, to je bila tekstilna kompanija i jedan od najvećih poslodavaca u Masačusetsu, ali je brzo od nje napravio osnovu za svoje investicione poduhvate u budućnosti.

BAfet je 1985. godine izašao iz tekstilnog biznisa i preselio sjedište kompanije u svoj rodni grad, Omahu.
Pravi uspjeh Berkshire-a stoji u kombinaciji sposobnosti generisanja novca u oblasti osiguranja i Bafetove sposobnosti da investira taj novac bolje nego iko drugi na ovoj planeti.
Bafet se pokazao kao menadžer koji umije da ‘nanjuši problem’. Kada neka kompanija pokaže da je u problemu, Bafet ‘ulazi’, preuzima, oživljava i investira. Bafetog konglomerat trenutno je četvrti na listi Fortune 500 i cijena akcije iznosi oko 210.000 dolara.

Wells Fargo

Prosječni godišnji povraćaj: 21%
Ukupan prinos: 9,417%
Ukupan broj godina ulaganja: 24
Bafet je nekoliko puta izjavio da ne voli da ulaže u banke, ali je to svoje pravilo nekoliko puta prekršio, nakon Wells Farga, sa bankama Bank of America i US Bancorp.
Bufet je prvi put uložio u Wells Fargo 1990. godine i to 290 miliona dolara, u vrijeme kada je banka bila u velikoj kreditnoj i štednoj krizi, ali je on iskoristio tržišne probleme kako bi uložio u tada vjerovatno najkvalitetniju banku koju je mogao da nađe.
Te godine, banka je vrijedjela 2,9 milijarde dolara, dok npr. danas vrijedi oko 275 milijardi dolara i prošle godine je zaradila više nego ijedna druga banka u SAD. Berkshire je najveći investitor ove banke.

The Intelligent Investor

Prosječni godišnji povraćaj: mnogo
Ukupan prinos: 45 milijardi dolara
Ukupan broj godina ulaganja: 63
Bafet je jednom rekao da najbolja investicija koju je uložio nisu ni akcije ni obveznice, čak ni nekretnine, već kupovine kopije knjige The Intelligent Investor, koju je napisao Bendžamin Grejem. Bafet je čak priznao da knjiga sadrži smjernice po kojima on investira i danas, a ovu knjigu je predložio čak i Bilu Gejtsu.
Investitorima Berkshire-a jednom je napisao:
– Ne sećam se koliko sam platio za prvi primjerak knjige The Intelligent Investor. Koliko god da je koštao, on oslikava istinitost Benove rečenice: Cijena je ono što platite, vrijednost ono što dobijete. Od svih investicija u mom životu, Benova knjiga je moja najveća investicija.

Izvor: Economy

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *