Gorivo jeftinije 7 centi od ponoći

Dodajte komentar

Odluka Ustavnog suda kojim je nezakonitim proglašena Vladina taksa na gorivo od sedam centi biće danas objavljena u Službenom listu, a benzin i dizel će toliko pojeftiniti večeras u ponoć. Nova cijena supera 98 biće 1,12 eura, super 95 koštaće 1,08 eura, a eurodizel 99 centi.Direktor i glavni i odgovorni urednik Službenog lista Momčilo Vujošević kazao je “Vijestima” da su juče završili pripremu broja u kojem će biti ova odluka Ustavnog suda i da je poslat na štampu.

“Odluka će biti objavljena u broju 63 koji će izaći u petak 6. novembra”, kazao je Vujošević.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju Vladine uredbe kojem je nezakonito uvedena taksa, stupa na snagu danom objavljivanja, odnosno prodavci naftnih derivata od ponoći moraju da smanje maloprodajne cijene goriva za iznos takse.

Iz Ministarstva ekonomije “Vijestima” je saopšteno da će odmah čim Službeni list objavi odluku o tome i zvanično obavijestiti prodavce kako bi tog dana u ponoć snizili cijene.

Benzinske pumpe koje rade non-stop moraće cijene promijeniti najkasnije u ponoć, a za ostale, nove cijene važiće u subotu ujutro kada počnu da rade.

Na osnovu sada nezakonite odluke Vlade, ova taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport uvedena je 21. aprila, pa će sa današnjim danom važiti tačno 200 dana.

Ustavni sud je na sjednici 14. oktobra poništio Vladinu uredbu, ali je tek 20 dana kasnije poslao Službenom listu na objavljivanje, iako je prema njihovom poslovniku taj rok osam dana. Vlada dnevno na osnovu ove takse, prema gruboj računici, prihoduje oko 50 hiljada eura.

Od početka primjene ove nezakonite uredbe 21. aprila do 19. oktobra Vlada je prema njenim podacima prihodovala 9,9 miliona eura. Računajući i dodatne rokove do objavljivanja odluke do danas ukupna korist za budžet i šteta za građane i ostale kupce mogla bi biti oko 11 miliona eura.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu, njegove odluke ne važe retroaktivno, odnosno Vlada nije obavezna da vrati novac koji je prihodovala nezakonitom uredbom.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *