Prodaje se paket dionica OTP banke vrijedan oko 257 miliona eura

Dodajte komentar

Veliki paket od 14 miliona dionica OTP banke, vrijedan gotovo 80 milijardi forinti (oko 257 miliona eura), ponuđen je na prodaju. Veličina paketa ukazuje da bi prodavac mogla biti mađarska Nacionalna agencija za upravljanje državnom imovinom, piše portal porfolio.hu.U ovom trenutku 8,9 posto dionica OTP banke drži porodica Rahimkulov, 8,6 posto pripada MOL-u, 8,2 posto francuskoj osiguravajućoj grupi Groupama, a po pet posto drže investicijsko društvo Lazard Group i Nacionalna agencija za upravljanje državnom imovinom. Na slobodnom tržištu je 64,3 posto dionica,  što bi prodajom spomenutog paketa moglo porasti na 69,3 posto.

Prodaju paketa od 14 miliona dionica potvrdilo je  nekoliko izvora, a vijest je na kraju službeno potvrdila Budimpeštanska berza (BSE).

S obzirom na veliku sličnost veličine portfolija u vlasništvu Nacionalne agencije za upravljanje državnom imovinom i paketa koji se prodaje – oko pet posto – logičan zaključak je da država prodaje svoj udio u OTP-u.

Ponudu je objavila brokerska kuća Equilor, a dionice će se prodati na aukciji koja će se održati kroz trgovinski sistem Budimpeštanske berze.

Dionica OTP-a je trgovanje u srijedu završila s cijenom od 5670 forinti pa je vrijednost paketa koji se prodaje 79,9 milijardi forinti. Na temelju prosječnog dnevnog obima trgovanja dionica OTP-a u posljednjih šest mjeseci, ponuđeni paket odgovara 21-dnevnom prometu dionicama banke na Budimpeštanskoj berzi.

To je velika količina, navodi mađarski portal te zaključuje kako je jedini način da se tolika količina dionica proda da se ponude uz popust, kao što je bio slučaj kada je Dana gas prodao veliki paket dionica MOL-a ili kada je nedavno prodat veliki paket dionica Romgaza.  Zbog toga se očekuje pad vrijednosti dionica OTP-a u četvrtak.

Portfolio OTP-ovih dionica u vlasništvu Nacionalne agencije porastao je iznad pet posto krajem novembra 2013. Kada su udružena portfolija nacionalne agencije za upravljanje državnom imovinom i nacionalne agencije za upravljanje državnim dugom Agencija za upravljanje državnim dugom stekla je svoj portfolio privatizacijom mirovinskih fondova.

Posljednjih mjeseci vrijednost dionice OTP-a je stagnirala, kolebajući od maja između donje granice od 5200 forinti i gornje granice od 5900 forinti. Donja granica je oko 9 posto ispod sadašnje cijene, tako da će vrijednost dionice čak i u slučaju očekivanog pada u četvrtak ostati u rasponu koji je zanimljiv investitorima, zaključuje portfolio.hu.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *