Centralna banka Britanije najavila alternativu Liboru

Dodajte komentar

Centralna banka Velike britanije (BoE) predložiće iduće godine model za alternativu aktuelnoj kamatnoj stopi Libor, nakon skandala s njegovim namještanjem koji je rezultirao ogromnim novčanim kaznama za banke.

Londonska kamata za međubankarske pozajmice (Libor) još je pretjerano zastupljena, tvrdi izvršni direktor BoE za tržišta Chris Salmon.Nekad je postupak određivanja Libora nadgledalo Britansko udruženje bankara (BBA), a ta kamatna stopa našla se u centru pažnje pozornosti nakon što je niz trgovaca optužen za namještanje njenog stepena. Libor se obračunava na temelju procjena banaka o troškovima međusobnih pozajmica u raznim valutama kroz više vremenskih razdoblja.

U prvom je suđenju za namještanje Libora bivši trgovac UBS-a Tom Hayes proglašen krivim i osuđen na 14 godina zatvora.

Otprilike 250 milijardi funti (382,50 milijardi dolara) korporativnih kredita vezano je za Libor u britanskoj valuti. Libor je takođe i dalje ključna kamatna stopa na tržištima u funtama, gdje predstavlja referentu kamatnu stopu za ugovore vrijednosti oko 25 hiljada milijardi funti.

“Uprkos tome, u mnogima od tih ugovora korisnici nastoje da osiguraju opšti ivo kamatnih stopa, za šta bi primjerenija referentna stopa bila gotovo nerizična kamatna stopa, budući da Libor uključuje i komponentu bankovnog kreditnog rizika”, kazao je funkcioner Centralne banke Velike britanije na konferenciji udruženja korporativnih rizničara.

Izvor: Economic times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *