Svaki građanin EU za grčki dug po 700 eura

Dodajte komentar

Njemački tabloid Bild objavio je povjerljiv interni dokument “Dojče banke” prema kojem je oprost grčkog duga od 200 milijardi eura neizbježan prije kraja godine.

Prijedlog da Grčka privremeno napusti zonu eura, takozvani „Grexit“, o kom se raspravljalo ljetos, podržalo je 15 od 19 zemalja zone eura, otkriva Volfgang Šojble.

„Objašnjavao sam da bi možda bilo u interesu Grčke da napusti evro na određeni vremenski period kako bi država uspjela da povrati svoju ekonomiju na noge i unaprijedi konkurentnost prije nego što se ponovo vrati”, rekao je on.

„Rezanje duga Atine je neizbježno i biće skupo,“ navodi Bild pozivajući se na analizu ekonomista uz ocjenu da je riječ o „užasavajućoj fakturi“.

Izvještaj, koje prenose grčki mediji, navodi da će grčki dug do kraja godine dostići iznos od 340 milijardi eura, od kojih se 200 milijardi mora otpisati da bi on postao održiv. Prema dokumentu, otpis će svakog građana u evrozoni koštati do 700 eura.

Banka je ocjenila da ne postoji način na koji bi grčka mogla sama da plati dugove i tako se prikloni dugogodišnjim tvrdnjama brojnih ekonomista i grčkih političara.

„Grčka ekonomija je slomljena. (Državna) potrošnja je previsoka, a investitori izostaju. Otpis je ekonomski neizbježan, kao i četvrti paket pomoći,“ komentarisao je Luder Gerken, direktor Centra za evropsku politiku.

„Jedini program rehabilitacije koji bi funkcionisao je Grexit, a čak i tada oporavak grčke ekonomije bi potrajao godinama“.

Analiza Dojče banke završava se ocjenom da će konačna odluka o otpisu dugova biti politička.

Capital.ba, Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *