Prinston odaje počast “blistavom umu” Džonu Nešu

Dodajte komentar

Američki prestižni univerzitet Prinston odaće počast matematičaru Džon Nešu, dobitniku Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos teoriji igara.

Neš i njegova supruga Ališa poginuli su prije pet meseci u saobraćajnoj nesreći po povratku iz Norveške gdje je dobio Abelovu nagradu Norveške akademije nauke, jednu od najprestižnijih nagrada iz matematike.

Nagradom je odato priznanje za njegov ključan doprinos u oblasti parcijalnih diferencijalnih jednačina. Prinston će u subotu nizom akademskih panela odati počast Nešu, čija je borba sa šizofrenijom opisana u filmu “Blistavi um” iz 2001. godine.

Neš je doktorirao na Prinstonu 1948. Pokazivao je znakove shizofrenije 1958. i godinu dana kasnije mu je utvrđena paranoidna shizofrenija sa depresijom i slabim samopoštovanjem.

Posle godina boravka u bolnici, Neš se vratio na Prinston, a deset godina kasnije, 1970, prestao je da pije antipsihotične tablete svojom voljom, i nikada više nije pokazivao znakove te bolesti, uz podršku svoje supruge Ališe.

Nobelovu nagradu iz ekonomije 1994. je dobio zajedno sa Rajnhartom Seltenom i Džonom Haršanijem, koji su se takođe bavili teorijom igara, matematičkom disciplinom koja je dobila veliku primjenu u ekonomiji.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *