Za majke sa troje djece: Još nije poznato kako se prijaviti za doživotnu naknadu

Dodajte komentar

Ministarstvo rada i socijalnog staranja još nije definisalo koja će konkretno dokumenta biti potrebna majkama sa troje i više djece kako bi se od 1. januara 2016. godine prijavile za doživotnu naknadu.

Ne zna se ni da li će žene koje već primaju penziju, a ispunjavaju uslove za ovu naknadu, istu moći da zamijene.

„Ministarstvo rada i socijalnog staranja izvršiće dopunu Pravilnika o bližim uslovima za ostvarivanje osnovnih materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite kojim će propisati potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava, do početka primjene Zakona”, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog Ministarstva.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje da li će majke koje već primaju penziju, a ispunjavaju uslove za doživotnu naknadu, jer imaju troje i više djece i 15 i 25 godina radnog staža, moći istu da zamijene.

Objasnili su da će se zahtjevi dostavljati centrima za socijalni rad.

“Zakon će se primjenjivati od 1.1.2016. godine, od kada će se moći podnositi zahtjevi za ostvarivanje. Kao i za sva druga prava iz socijalne i dječje zaštite, zahtjevi se podnose centru za socijalni rad u mjestu prebivališta koji je nadležan da odlučuje u prvostepenom postupku”, zaključuju u Ministarstvu.

Prema izmijenjenom Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 ili 15 godina radnog staža, primaće doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žena koja rodi troje i više djece, a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je najmanje 15 godina, imaće pravo, ukoliko to žell, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini od 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori. To pravo se ne može koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korišćenja penzije.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *