Opasna spirala pada cijena vraća se u Evropu

Dodajte komentar

Inflacija u 19-članoj eurozoni pala je na 0,1 posto u avgustu, pokazali su revidirani podaci u srijedu, upozoravajući da se opasna spirala pada cijena može vratiti u Evropu.

Statistička agencija EU-a Eurostat snizila je svoju prvobitnu procjenu od 0,2 posto srozavanjem cijene nafte koja ima najveći uticaj na cijene širom jednistvenog monetarnog bloka.

Ranije ovog mjeseca, čelnik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi upozorio je da bi se inflacija u eurozoni mogla okrenuti u negativnom smjeru u narednim mjesecima, iako samo privremeno.

Eurozona je pretrpjela četveromjesečnu deflaciju ranije ove godine, što je stanje koje u pravilu oprezni ECB tjera na akciju.

Strah od dugoročne deflacije – opasne spirale pada cijena – natjerao je ECB da pokrene u martu veliki program monetarnih podsticaja, kako bi se inflacija približila svom 2,0 postotnom cilju.

U početku je program radio, polako gurajući inflaciju nazad u najvećim ekonomijama eurozone, kao što su Francuska i Njemačka.

No, najnoviji podaci će povećati izglede za još više podsticaja od strane Evropske centralne banke, koja je umanjila svoje prognoze inflacije za naredne godine zbog pada cijena nafte, prenosi Indikator.ba.

Ekonomisti strahuju da će produženo razdoblje deflacije u kojem potrošači odgađaju kupovinu, a što izazva dalji pad cijena, usporiti ekonomske aktivnosti i voditi u recesiju.

Analitičar Howard Archer iz IHS Global Insighta, rekao je da su novi podaci “razočaravajuće i zabrinjavajuće vijesti za ECB” koji pokazuju stvaran rizik da bi eurozona mogla vidjeti obnovljenu blagu deflaciju.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *