Ruska centralna banka prvi put ove godine neće dizati kamatnu stopu

Dodajte komentar

Centralna banka Rusije službeno je reagovala na niske cijene nafte i slabljenje rublje. U petak je objavila da njena kamatna stopa ostaje 11 posto, što je prvi put ove godine da nije snižavala kamate, objavio je Business Insider.U komentarima odluke analitičari tvrde da ona odražava zabrinutost Vlade zbog rublje i uticaja koji bi njen pad mogao imati na inflaciju. Ipak, izjavu centralne banke, posebno dio u kojemu kaže da neće biti novih snižavanja kamatne stope u srednjoročnom razdoblju, smatraju iznenađujuće uravnoteženom.

Buduće snižavanje kamatne stope vjerovatno će zavisiti od stabilizacije kursa rublje i čvršćim znakovima da inflacija pada, što se očekuje poečtkom iduće godine. Iako je ruska centralna banka početkom avgusta po peti put ove godine snižavala kamatnu stopu, sniženje je bilo manje od očekivanja. Tada su rekli da su “spremni da nastave rezanje” što je shvaćeno kao mogućnost da promijene strategiju, ali očigledno ne žele dodatno da ugroze rublju.

Istraga o curenju informacija iz Središnje banke

Kurs ruske nacionalne valute prema dolaru od početka jula pao je 20 posto, trenutno je na 68.2. Glavni razlog je pad cijene Brenta, glavnog ruskog izvoznog proizvoda, na 47,81 dolara po barelu.

Informacije o odluci centralne banke u rusku su javnost preko dnevnika Izvestja procurile još u petak i uprava institucije sada istražuje tko je prekršio zakon. Guvernerka Elvira Nabiullina potvrdila je istragu, piše ruska agencija Tass. Novinari Izvestija pozvali su se na parlamentarnog zastupnika Jevgenija Fjodorova koji je rekao da je informacije o kamatnoj stopi dobio od jednog člana obora direktora Centralne banke.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *