Za nedjelju dana izgubili 200 milijardi dolara

Dodajte komentar

Međunarodno tržište hartija od vrijednosti proživljava najveću krizu do sada – vrijednost akcija koje su izgubile na vrijednosti iznosila je 3,3 biliona dolara. Među oštećenima nalaze se transnacionalne korporacije, ali i brojni milijarderi.

Svima je poznato da nestabilni kurs u mjenjačnicama može da vam pokvari planove za odmor, ali ima i onih koji gube mnogo više. Na primjeru tržišta hartija od vrijednosti, za samo proteklih sedam dana ukupni gubitak vrijednosti akcija iznosio je 3.300.000.000.000 dolara. Te pare su jednostavno nestale.

Od ovakvog nevjerovatnog pada vrijednosti veliku štetu pretrpjele su brojne transnacionalne korporacije, ali i bogataši. Kompanija “Epl“ izgubila je jednu petinu od ukupne vrijednosti i to svega za mjesec dana. Njen gubitak iznosio je 158 milijardi dolara.

Pored toga, velike gubitke osjetili su milijarderi, pogotovu kineski. Onu su za proteklu sedmicu, naime, izgubili oko 200 milijardi dolara, ali to je svega jedna desetina njihovog ukupnog bogatstva.

Tržišni trend ne daje stručnjacima i bogatašima ni sekunde vremena da predahnu, jer je situacija kritična. Glavni akter sada je Kina, jer ona diktira da li će ovaj trend biti nastavljen.

Podsjećanja radi, najbolji pokazatelj pada poslovne aktivnosti je “Dau Džouns“ industrijski indeks, koji je na njujorškoj berzi u petak opao za 530 pozicija, odnosno za 3,13 odsto. To je njegova najniža vrijednost još od 2011. godine.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *