Slovenija planira da osnuje novu lošu banku

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i Banka Slovenije ozbiljno razmatraju mogućnost osnivanja posebne kompanije na koju bi banke prenijele dio loših kredita, ali još je upitno ko će njome upravljati, piše slovenački portal dnevnik.si.Iako je vlada ranije planirala da i novim paketom loših kredita upravlja Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)), sve je više onih koji misle da bi loša banka morala biti odvojena od DUTB-a. Upravljanje bi trebalo biti prepušteno posebnoj kompaniji pod okriljem Slovenačkog državnog holdinga (SDH).

U slovenačkom bankarskom sistemu je, prema podacima iz maja, ostalo 3,56 milijardi loših kredita što predstavlja udio od 11,4 posto. Banka Slovenije je u posljednjih godinu dana prihvatila razne mjere za smanjenje nedospjelih potraživanja, a od banaka su traženi operativni nacrti za izdvajanje loših kredita iz bilansa.

Otvoreno je pitanje gdje će banke u novom krugu čišćenja bilansa prenijeti loše kredite. U prvom krugu sanacije država je osnovala Družbo za upravljanje terjatev bank (Društvo za upravljanje potraživanjima). Ono je okrenuto ponajprije najvećim dužnicima, dok se s malim i srednje velikim kompanijama, koje imaju otežan pristup finansiranju, praktično niko ne bavi.

DUTB je u posljednjem izvještaju objavila kako će od 575 dužnika “oživjeti” 79 kompanija, dok za 150 njih predviđa stečaj. Neizvjesna je još sudbina kompanija koje zajedno duguju 1,7 milijardi eura.

I podaci Banke Slovenije pokazuju slično stanje.

“U drugoj fazi treba se usredsrediti na srednja, mala i mikro poduzeća u kojima je približno 65 posto svih zaposlenih. Na tom je području do sada premalo učinjeno”, kažu u Banci Slovenije.

Upravo stoga se javila ideja da se novi paket loših kredita prenese na drugu pravnu osobu koja bi za upravljanje koristila infrastrukturu Probanke u likvidaciji.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *