Tamna strana irskog uspjeha

Dodajte komentar

Irska glasi kao uzor među krizom pogođenim zemljama Evropske unije. No od rastuće ekonomije ne profitiraju mnogi. Sve više Iraca nije u stanju da otplaćuje rate stambenih kredita i prijeti im iseljenje.

Andrew Bradshaw se prije dvije godine još uvijek borio protiv iseljenja iz svoje kuće nedaleko od Dublina. No u međuvremenu je izgubio bitku s bankama. Prisjeća se kako je prije godinu dana taman sa svojom prijateljicom krenuo automobilom od kuće, kada im je u susret došlo osam kombija i policijsko vozilo. „Odmah sam znao da su tu zbog mene. Na kraju su me dva izvršioca na silu izvukla iz kuće“, priča Bradshaw danas.

Bivši limar sada živi kod prijateljice. Da nije nje, bio bi beskućnik.

Od tigra do feniksa

Bradshaw dijeli sudbinu mnogih Iraca. U nekim irskim gradovima se dnevno vrši i do 50 iseljenja. Mnogi više nisu u stanju da plaćaju rate stambenih kredita. “Bez obzira na pozitivno intonirane vijesti o ekonomskom uzletu Irske, mnogi i dalje svakodnevno ostaju bez krova nad glavom”, kaže Trish Burnett.

Ona je i sama 2010. izbačena iz svoja četiri zida a godinu dana kasnije je osnovala udruženje koje okuplja nesretnike iste sudbine. “Situacija se otada nije promijenila nabolje”, kaže Burnett.

Ogorčenje iseljenjima nedavno je dostiglo vrhunac kada je u javnost dospjela vijest da je irska banka „Permanent TSB“ tokom finansijske krize pogrešno obračunavala kamate na stambene kredite. Mnoge porodice su izgubile krov nad glavom jer nisu bile u stanju da plaćaju rate. Pritom su banke bile te zbog kojih je Evropska unija prije nekoliko godina priskočila Irskoj u pomoć. Nakon drastičnih mjera štednje Irska je ponovo stala na noge. Čak je i sumnjičavi njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble prošle jeseni izjavio kako je „zavidan“ Irskoj na njenom uspjehu. Dok se još prije desetak godina o Irskoj zbog njenog ekonomskog uzleta govorilo kao o „Keltskom tigru“, sada se govori o „Keltskom feniksu“ koji se uzdigao iz pepela finansijske krize.

Najgore tek dolazi

No krediti podignuti u vrijeme najvećeg uzleta nisu nestali niti su se smanjili iako se smanjila kupovna moć građana. Prenapumpane cijene nekretnina učinile su svoje. „Irska se trenutno može pohvaliti uravnoteženim finansijama. No četvrtina rasta počiva na ulaganjima stranih kompanija i promjena poreskih stopa“, kaže finansijski stručnjak iz Dublina Constantin Gurdiev.

Prema procjenama ovog stručnjaka za hipotekarne kredite, u Irskoj je posljednjih godina izvršeno oduzimanje preko 27.000 nekretnina. I to u zemlji s 4,6 miliona stanovnika. On strahuje da će se situacija dodatno pogoršati. „Banke su promijenile neke okvire hipotekarnih kredita a mnoge s izvršenjima čekaju toliko dugo dok se ne oporavi tržište nekretnina“, kaže Gurdiev.

Mnoge porodice čeka dakle sudbina Andrewa Bradshawa koji u međuvremenu jedino želi da zaboravi svoju borbu s bankama i započeti iznova.

Izvor: Večernji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *