Kako su se obogatili francuski milijarderi?

Dodajte komentar

Ukupno bogastvo 500 najbogatijih Francuza za ovu godinu, koju je sastavio magazin Šalanž, dostiglo je 460 milijardi eura, što je rekordan iznos od 1996.

Najimućniji čovjek na ovogodišnjoj listi “500 najbogatijih Francuza”, koju nedjeljnik Šalanž objavljuje svake godine, i dalje ostaje Bernar Arno, većinski vlasnik modne korporacije LVMH (Moet Enesi – Luj Viton).

Arnoovo bogastvo je ove godine poraslo na 34,66 milijardi eura sa lanjskih 27 milijardi.

Na drugom mjestu je i dalje većinskih vlasnik kozmeticke kuće Loreal, Lilijan Betankur, čije je bogatstvo 2013. iznosilo sa 23,2 milijarde eura, prošle godine je poraslo na 26 milijardi a ove godine na 30,9 milijardi eura.

Treći najbogatiji Francuz je još od 2013. godine Aksel Dima, vlasnik kuće Ermes (Hermes), čije bogatstvo je procijenjeno na 24,3 milijarde eura.

Na četvrtom mjestu je Žerar Mije, koji je pao za jednu poziciju u odnosu na prošlu godinu. Mije, vlasnik trgovačke imperije “Ošan”, uvećao je svoje bogatstvo sa prošlogodišnjih 20 milijardi eura na 23 miljarde eura.

Petu poziciju drži Serž Deso, sa bogatstvom od 17,5 milijardi eura, u čijem vlasništvu je list Figaro.

Patrik Drai, vlasnik kompanije za pružanje internet usluga Alis, zauzeo je šesto mjesto sa vrijednošću imovine od 16,7 milijardi eura.

Vlasnicima modne kuće “Šanel”, Žeraru i Alenu Vertemeru, koji su “teški” 16,5 milijardi eura, pripalo je sedmo mjesto a na osmom je Fransoa-Erni Pino vlasnik koncerna Kering, jedan od globalnih lidera u sektoru odjeće i modnih dodataka, čija je imovina procijenjena na 12,7 miljardi eura.

Devetoplasirani je Vensan Bolore, predsjednik savjeta kompanije Vivendi, bogat 11,4 miljarde eura a desetu poziciju je zauzeo “kralj interneta” Gzavijer Nil, sa procijenjenom imovinom od 7,83 miljardi eura.

Za razliku od većine anglosaksonskih milijardera, koji su bogatstvo stekli sami, 60 odsto najimućnijih Francuza postali su bogati preko nasljedstva.

Broj Francuza čije bogatstvo premašuje miljardu eura ove godine iznosi 76.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *