U izradi je univerzalna SIM kartica, koja će promijeniti način na koji koristimo mobilne usluge

Dodajte komentar

Izgleda da će u bliskoj budućnosti biti jako jednostavno mijenjati telefonske operatere, mnogo jednostavnije nego danas. GSMA, udruženje koje predstavlja sve svjetske proizvođače mobilnih telefona, trenutno radi na proizvodnji i uvođenju standardizirane SIM kartice, koja bi bila nezavisna od pružaoca usluga, tj. operatera.

Dva najveća proizvođača mobilnih telefona, Apple i Samsung navodno su u poodmaklim pregovorima s GSMA-om, kako bi se standardizovale SIM kartice čim prije našle na tržištu. Ona će funkcionisati drugačije od dosadašnjih poznatih SIM kartica, koje su ograničene na određenoga pružaoca usluga. Standardizovana se kartica neće mijenjati kad se bude mijenjao operater.

SIM kartica koja će promijeniti sve

To zapravo znači da više nećemo biti ograničeni dvogodišnjim ugovorima i da ćemo pružaoce puno lakše mijenjati. Promijeniće to u perspektivi i kupovinu novih mobilnih uređaja. Financial Times javlja kako su već mnogi veliki svjetski telekomi kazali kako će koristiti ovu karticu. Američki AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Orange, Telefonica i Vodafon neki su od njih.

Finalni pregovori koje GSMA vodi s Appleom i Samsungom tiču se više tehničkih specifikacija kartice. Uređaji koji će podržavati ovakvu karticu tek će doći na tržište, ali izvjesno je da nas očekuje potpuno drugačija budućnost što se mobilnih usluga tiče.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *