Napokon – EU i Grčka postigli dogovor

Dodajte komentar

Posle 17 sati mučnih i na momente vrlo delikatnih pregovora, lideri Evropske Unije postigli su dogovor sa Grčkom o trećem paketu pomoći.To je na svom tviter nalogu objavio premijer Malte Džozef Maskat.

Samit lidera Evropske unije počeo je juče po podne i trajao cijelu noć, tokom koje su stizali izvještaji o veoma dramatičnim zahjevima kojima je bila izložena Grčka, na kojima su pogotovo insistirali predstavnici Njemačke.

Ključni za postizanje dogovora bili su izgleda četvorosatni odvojeni sastanci koje su odvojeno u toku noći održali predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Fransoa Oland i na drugoj strani premijer Grčke Aleksis Cipras.

Posle toga je i AFP, oko četiri sata jutros, objavio po doznakom hitno da su lideri Grčke i Njemačke, Francuske i EU dostigli su kompromis o dugu Atine koji će biti predstavljenim ostalim liderima eurozone, pozivajući se na izvor iz Brisela.

Međutim,slovenački premijer Miro Cerar je dva sata kasnije napustio sastnak ranije, navodeći da je ostala sporna još jedna tačka.

Pola sata posle Cerara, samit je napustila i litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite, koja je na pitanje novinara CNBC da li je postignut dogovor, odgovorila sa

“Samo što nije”.

Finski ministar finansija Aleksnder Stub nešto posle osam časova jutros objavio je tvit u kojem navodi da je samit još uvjek u toku.

Vanredni samit u Briselu bio je noćas prekinut na više od četiri sata, da bi Tusk, Merkel i Oland razgovarali sa Ciprasom, dodaje Rojters.

Lideri eurozone sastaće se danas u punom sastavu na vanrednom samitu u Briselu da bi razgovarali o trećem kompromisnom predlogu za spasavanje Grčke.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *