Krugman: Evropski projekt primio je težak udarac, a to nisu učinili Grci

Dodajte komentar

Dok su vijesti sa sinoćnjeg sastanka ministara finansija eurozone još curile te se nije znalo da će dogovor ipak biti postignut, slavni ekonomista Paul Krugman žestoko se obrušio na eurozonu i Njemačku. U posljednjem blog postu u New York Timesu naslovljenim ‘Ubistvo evropskog projekta’, Krugman piše da je na djelu čista osvetoljubivost i potpuno uništenje suverenosti jedne nacije, prenosi tportal.

– Pretpostavimo da Ciprasa smatrate nekompetentnim idiotom. Pretpostavimo da žarko želite vidjeti pad Sirize. Pretpostavimo i da pozdravljate mogućnost izbacivanja tih iritantnih Grka iz eurozone. Čak i da je sve to tačno – ovakva je lista zahtjeva Eurogrupe ludost, ocjenjuje Krugman dodajući da je hashtag #ThisIsACoup, koji je sad u trendu, vjeran pokazatelj stvari.

– Ovo je i više od surovosti; ovo je čista osvetoljubivost, potpuno uništenje nacionalne suverenosti, bez nade u ikakvo olakšanje. To bi, vjerovatno, trebala biti ponuda koju Grčka ne može prihvatiti; no čak i tada, to je groteskna izdaja svega onog šta je evropski projekt trebao predstavljati, piše američki nobelovac.

Pita se može li išta odmaći Evropu s ivice?

– Priča se da Mario Draghi (predsjednik Evropske centralne banke, op. a.) pokušava ponovo da uvede razum, da Hollande (Francois, predsjednik Francuske) konačno pokazuje nekakav otpor prema njemačkoj ‘moralističkoj’ ekonomiji, što je očigledno propustio da uradi dosad. No šteta je već uvelike učinjena. Ko će, nakon ovoga, ikad više vjerovati u dobre namjere Njemačke? piše Krugman za New York Times.

Na neki način ekonomija je gotovo postala sporedna, nastavlja ekonomista.

– No budimo jasni: u posljednje dvije nedjelje naučili smo da biti član eurozone znači da, ako pređeš crtu, kreditori ti mogu uništiti ekonomiju. To nema nikakve veze s ekonomijom štednje. I dalje neporecivo stoji da je nametanje teških mjera štednje bez smanjenja duga osuđeno na propast, bez obzira na spremnost države da pristane na patnju. U drugu ruku, to znači da bi čak i potpuna kapitulacija Grčke predstavljala – slijepu ulicu.

Može li Grčka uspješno izaći iz eurozone? Hoće li Njemačka nastojati da blokira oporavak, pita Krugman izvinjavajući se što sada mora postavljati i takvo pitanje.

– Evropski projekt – projekt koji sam uvijek hvalio i podržavao – upravo je primio zastrašujući, možda i fatalan udarac. I što god da mislili o Sirizi ili Grčkoj, to nisu napravili Grci, zaključuje Krugman.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *