Dvije najvažnije riječi na razgovoru za posao – “ja” i “mi”

Dodajte komentar

Čovjek koji je 25 godina proveo pomažući drugima da dobiju što bolji posao zna tačno šta i kako reći budućem poslodavcu.

Previše je kandidata koje trebate intervjuisatri za posao, a imate premalo vremena. Ključ je u samo dvije riječi – “ja” i “mi”, odnosno načinu na koji ih kandidati izgovaraju.

A ko o tome više zna nego Stiv Pozgorelski, šef Monster.com-a, čijem je portalu specijalizovanom za poslovne karijere pomogao da utrostruči svoju zaradu i 25 godina “češljao” brojne CV-ove i hiljadama pomogao da ostvare što bolju karijeru.

Do kojeg je zaključka Pozgorelski došao, donosi magazin Fortune, a otkrio ga je u tri pitanja.

Koji je do sada vaš najveći uspjeh i zašto?
Iako je pitanje uobičajeno na razgovorima za posao, Pozgorelski u njima uočava razlike. Većina ljudi najveće uspjehe sažima u svojim molbama, biografijama ili putem društvenih mreža. “Ono što želim čuti je riječ ‘mi'”, kaže on, napominjući kako način na koji kandidati opisuju svoj najveći uspjeh zajedno s bojom glasa govori o tome jesu li moguće potencijalne vođe. Prema njegovu mišljenju oni koji više koriste riječ “ja” od “mi” žele zgrabiti priliku, ali neće biti dobri timski igrači.

Koji su vaši najveći promašaji i zašto?
Ovdje, pak, Pozgorelski naglasak stavlja na poredak riječi, odnosno gdje će završiti riječ “krivica”.
“Riječ koju želim čuti u odgovorima je ‘ja’, kaže.

“Ako neko kaže kako nije uspio zbog toga što je neko drugi zabrljao ili loših privrednih prilika, to je kao velika crvena zastava”.
Iako postoje faktori na koje se ne može uticati, sugeriše on, tražite igrače koji neće pokušati prebaciti krivicu na druge.

U čemu bi kompanija mogla biti bolja nego danas i kako bih mogao raditi svoj posao bolje?
Ovo je neočekivano pitanje za većinu kandidata, ali poslodavac zato može dobiti jasniju sliku o tome kako kandidati vide sebe, odnosno svoje sposobnosti. To je najbolji način kako saznati koliko se neko pripremao, istraživao i razmišljao o razgovoru.

“Jedini krivi odgovor je ‘Ništa! Radite izvrsno!’ što dovodi u sumnju kvalitete te osobe”, kaže Pozgorelski. Po njemu je to jasan znak da osoba nije uradila”domaći zadatak” i nema dovoljno hrabrosti za posao, prenosi express.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *