Srbija priodaje Telekom

Dodajte komentar

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sjednici da pokrene proces privatizacije Telekoma Srbije, saopšteno je posle sjednice.

Vlada je, kako se navodi, obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da realizuju zaključak o pokretanju inicijative za prodaju srpske telekomunikacione kompanije.

Privatizacioni savjetnik za Telekom Srbiju je francuski Lazard, ali mogući modeli prodaje i cijena nisu saopšteni.

Mediji su pisali da će Telekom Srbija najvjerovatnije ići u proces privatizacije tako što će vlada dati neobavezujuću ponudu da bi ispitala najprije zainteresovanost kupaca, a tek posle toga će odlučiti po kom modelu će ga prodati.

Telekom Srbija je krajem marta prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazard Freres SAS, jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije. Tada je saopšteno da u naredna dva mjeseca treba da se utvrdi predlog modela privatizacije.

Telekom ima šest zavisnih društava zapošljava, među kojima Telekom Srpske, u kome ima 65 odsto vlaničkog udjela i Mtel u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, a u 2014. ta kompanija je kupila većinsko vlasništvo u Dunav banci. U cijelom sistemu je zaposleno 13.000 radnika, a u matičnom preduzeću oko 8.600.

Prije četiri godine procjena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde eura, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde eura. Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu eura.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto posjeduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *