MMF se povukao iz pregovora sa Grčkom: Atinska berza naglo pala

Dodajte komentar

Dionice na Atinskoj berzi naglo su jutros izgubile vrijednost pošto je Međunarodni monetarni fond, zbog odbijanja Grčke da prihvati njegove i uslove ostalih povjerilaca za isplatu posljednje tranše kreditne pomoći, povukao iz Brisela svoje predstavnike u pregovorima sa Atinom i vratio ih u Vašington.

Indeks Atinske berze se jutros survao za 3,8 odsto nekoliko minuta posle njenog otvaranja.

Kreditori su oštro reagovali na stavove grčke vlade, a najoštriji je bio MMF, koji je juče saopštio da su se njegovi pregovarači vratili u SAD jer ne vide da će biti napretka u pregovorima i da ostaju ključne razlike između kreditora i ljevičarske vlade u Atini.

Prethodno je predsjednik Evropske unije Donald Tusk upozorio Grčku “da nema više vremena za kockanje”.

Grčki zvaničnici međutim optimistički govore o sporazumu s kreditorima, koji mora biti postignut prije kraja mjeseca, kada ističe važeći paket pomoći Grčkoj vrijedan 240 milijardi eura, a dospijeva joj rata otplate kredita MMF.

Ako postigne sporazum, Grčka će moći da plati ratu kredita i izbjegne bankrot, koji bi je mogao izvesti iz eurozone.

Međutim, stav kreditora je značajno umanjio te šanse.

Od Grčke se, pored ostalog, traži da reformiše penzioni sistem i da još jednom smanji i minimalne najmanje penzije, manje od 300 eura mjesečno. Vrhovni upravni sud Grčke je, pak, ove nedelje poništio protivustavno smanjenje penzija koje je grčka vlada 2012. uvela na zahtjev kreditorske trojke, u kojoj je i Međunarodni monetarni fond.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *