Zašto je važno biti odgovoran na poslu?

Dodajte komentar

Svako od nas voli da se osjeća važnim, bitnim, sposobnim i odlučnim. Kada nam se ’provuče’ neka greška, to za nas predstavlja poraz i iskazivanje nesigurnosti, a to nas gađa direktno u ego. Prihvatanje odgovornosti se tako čini kao potvrđivanje slabosti, nesposobnosti, kao sramota koja vodi do gubitka poštovanja drugih ljudi, pa nam najlakše ’padne’ da okrivimo okolnosti, svog kolegu, poredak u svijetu i još mnogo ’pravih’ krivaca.

Međutim, prihvatanje odgovornosti znači nešto sasvim suprotno – to je potvrda svih vaših vrlina i sposobnosti. Greške prave svi, one su neizbježne, ali bitno je kako ćete gledati na to. Mnogo toga se iz grešaka može naučiti, a takav način razmišljanja dokazuje nečiju hrabrost i odgovornost. Kako da i vi pokažete zrelost i stanete na put nesigurnosti, koja vas tjera da sumnjate u sebe i umanjuje vam šanse za uspjeh i lični razvoj? Zašto je bitno potpuno prihvatiti odgovornost i koje su prednosti koje dobijate takvim postupkom?

Recimo da svoj posao obavljate sa kolegom. Ako vi  i kolega prihvatate:

50% + 50% = 25%
Kada su obije strane spremne da prihvate samo 50% odgovornosti, šanse za uspjeh su znatno umanjene.  Ako, na primjer, prekoračite rok na poslu, a odbijate da u potpunosti prihvatite da ste pogriješili, vaši izgledi za napredovanje će biti na veoma niskom novou. Ako je u pitanju neka povoljna situacija, a vi opet podijelite odgovornost, potreba za napretkom ostaje ista, volja i želja za istim se ne penju na ljestvici – procenat uspjeha ne raste.

100% + 50% = 50%
Kada radite sa nekim u timu, bez sumnje utičete jedan na drugog, a to se ispoljava u vašem radu, motivaciji i volji. Ako ste vi spremni da preuzmete 100% odgovornosti, a vaš kolega i dalje smatra da je 50% njegova realna zasluga, vi zasigurno možete pomisliti da to nije fer i da se vratite na početnih 50%. Takođe se može desiti da kolega, poučen vašim izborom,  prihvati stoprocentnu odgovornost i da se poboljša, što dovodi do idealne situacije, kada: 100% + 100% =100%

U čemu ste dobri? Koje su vaše vrline, vaše prednosti? Šta je ono što biste mogli da pružite i da dostignete rezultate vrijedne vas i vaših kolega? Ako date sve od sebe i za to kasnije prihvatite punu odgovornost, a vaš kolega slijedi isti princip, dobićete maksimalni rezultat, koji ste, svojim trudom i radom, mogli da postignete. Zar to nije cilj svih nas?

Možda su vas ove računice malo zbunile, ali kada zaista malo bolje porazmislite o tome, one vam mogu promijeniti pogled na sve što radite, bilo na poslu, kod kuće, u slobodno vrijeme. Sami smo za sebe odgovorni, a samim tim i za sve što radimo i čemu se nadamo. Jedino je logično da na svakom dijelu našeg puta ka cilju damo 100% od sebe, jer samo tako možemo postići baš ono što smo željeli. Takvim stavom ćete motivisati i druge oko sebe da razmišljaju na taj način i da za svoj život i odluke, dobre i loše, najzad prihvate odgovornost.

BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *