Uticajni bankar tvrdi da ćemo potonuti u dugovima ako ne otvorimo granice

Dodajte komentar

“Svijet tone pod teretom prevelikog duga i situacija bi zbog starenja stanovništva mogla izmaći kontroli”, tvrdi Andrew Wilson, glavni direktor za upravljanje imovinom banke Goldman Sachs za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) takođe je nedavno objavila da se će ukupni dugovi država do 2040 učetverostručiti ako svi ne počnu reforme shvatati ozbiljno. Glavni sekretar Angel Gurria upozorio je da stimulativne mjere monetarne politike ni jak rast nisu dovoljni da izvuku ekonomiju iz gotovo dvadeset godina krize.

Prvi bi mogao da potone Japan

Dug je prevelik i ekonomije su ugrožene. Jano je da nam je za smanjenje duga potreban rast ali demografija se mijenja i politika mora početi da razmišlja na nov način da bismo to riješiil”,  rekao je Wilson.

Najgora demografska slika je u najvećim ekonomijama, Americi, Evropi i Japanu. “Nastavimo li ovaj ekonomski model koji se temelji na zaduživanju, neće biti dovoljno mladog radno aktivnog stanovništva da dugove plaća kako smo ih plaćali u prošlosti”,  tvrdi Wilson. Prema neimenovanim bankarskim izvorima koje na svojim web stranicama citira britanski Telegraph, prvi bi mogao da potone  Japan. “Tačka pucanja će biti kad upadnu u deficit tekućeg računa bilansa i počnu tražiti novac za preživljavanje, a mi ih nećemo moći kreditirati po sadašnjim uslovima.”

Upozorenja o likvidnosti tržišta su prenapumpana

Andrew Wilson kaže da prezadužene zemlje imaju šanse “ako se okrenu kreativnijoj politici”, posebno u otvaranju granica useljenicima i novim radnicima i izvlačenju većeg potencijala iz domaće radne snage.

S druge strane, upozorenja o manjku likvidnosti na globalnom tržištu smatra prenapumpanim, ona o tržištu korporativnih obveznica. Direktori velikih banaka poput Jamiea Dimona iz  JP Morgana i šefa Instituta za međunarodne finansije Tima Adamsa nedavno su upozorili da bi zakoni uvedeni nakon izbijanja finansijske krize 2008. mogli izazvati veliku volatilnost na tržištima, mediji su to interpretirali kao rizik od novog finansijskog sloma. Wilson tvrdi da program otkupa obveznica Evropske centralne banke otežava procjenu likvidnosti tržišta te da je “određeni rast volatilnosti očekivan ali to nije loše”.  To smatra znakom povratka u normalu. “Ako iz okruženja u kojem likvidnost i sigurnost stvaraju monumentalne mjere vlada i centralnih banaka izlazimo u okruženje blage volatilnosti, to je znak zdravlja a ne bolesti”,  tvrdi Wilson.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *