Osnovana nova mikrodržava – Kraljevina Enklave

Dodajte komentar

Kad je početkom aprila, tačnije 13., Čeh Vid Jedlička na hrvatsko-srpskoj granici osnovao državicu Liberland, mediji su o tome danima izvještavali. U međuvremenu je Jedlička podijelio i državljanstva, imao problema s ulaskom u svoju državu, prespavao u policijskoj ćeliji zbog pokušaja ilegalnog prelaska (prave) državne granice…

Uglavnom, bilo mu je veselo. U sjenci Liberlanda za to je vrijeme na drugom kraju Hrvatske, 50-ak kilometara od Zagreba, niknula još jedna država, ovaj put ni manje ni više nego – kraljevina.

Kako piše na stranicama Kraljevine Enklave, osnivač joj je Poljak, K. Wrona, a državica je jedva veličine kuće – ima 100 m2. Nalazi se na ničijoj zemlji (tvrdi njen osnivač) između Brezovice pri Metliki i Brezovice Žumberačke, a proglašena je 23. aprila. Wrona je proveo i izbore za parlament te imenovao i nekoliko ministara.

Glavni grad i zastava još nisu određeni, no monarhija ima moto – “građani cijelog svijeta”. Osim engleskog, poljskog, hrvatskog i slovenačkog, glavni jezik u Kraljevini Enklavi je – kineski, što zapravo i ne čudi jer je za ministra vanjskih poslova izabran Kinez. Do trenutka pisanja ovog teksta kraljevina Enklava odobrila je ukupno 134 državljanstva.

(Telegram)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *