Ovo su najbogatiji Evropljani

Dodajte komentar

 

Sastavljena je lista najbogatijih Evropljana. Relevantna lista, koju je sastavio Business Insider, izuzetno je zanimljiva jer je rađena uz pomoć Forbesovih podataka, ali na način da se u većini slučajeva države ne ponavljaju.

Ekipa je raznovrsna. Dok su neki naslijedili bogatstvo od djedova, drugi su pripadnici kraljevskih loza i njihovo se bogatstvo širilo i stvaralo vjekovima.

10. Danska – Kjeld Kirk Kristiansen (8.5 milijardi eura)

Danac Kjeld Kirk Kristiansen duguje svoje bogatstvo jednoj od najpoznatijih igračaka na svijetu – Lego kockama. On je unuk Olea Kirka Christiansena, koji je osnovao tu kompaniju.

9. Cipar – John Fredriksen (9.2 milijarde eura)

Taj 70-godišnjak bio bi na listi najbogatijih Norvežana i s prvog mjesta skinuo bi Odda Reitana (na sedmom je mjestu liste), no on se odrekao norveškog državljanstva. Danas živi na Kipru, a mnogo vremena provodi u Londonu. Taj bogataš svoje je carstvo izgradio na nafti i navodno posjeduje  najveću flotu tankera za prevoz sirove nafte.

8. Austrija – Dietrich Mateschitz (9.5 milijardi eura)

Suosnivač Red Bulla je najbogatiji čovjek Austrije i  dalje drži skoro polovinu dionica kompanije. Ako se mučite s fakultetom ohrabriće vas podatak da je Mateschitzu trebalo 10 godina da ga završi. Taj 69-godišnjak hrvatskog porijekla godišnje proda četiri milijarde limenki Red Bulla, a sa zarađenim novcem finansira i istoimenu ekipu Formule 1.

7. Holandija – Charlene de Carvalho-Heineken (10.2 milijarde eura)

Charlene de Carvalho-Heineken je vlasnica trećeg po veličini svjetskog proizvođača piva Heineken International.  Njen djed Gerard Adriaan Heineken osnovao je kompaniju krajem 19. vijeka, a na njenom čelu danas sjedi ta milijarderka.

6. Velika Britanija – Gerald Cavendish Grosvenor (11.08 milijardi eura)

Vojvoda od Westminstera – imenom Gerald Cavendish Grosvenor, britanski je aristokrata. Bogatstvo i nekretnine koje posjeduje nije sam zaradio nego su nasljedstvo njegove kraljevske porodice.

5. Italija – Giovanni Ferrero (20.6 milijardi eura)

Italijanski nasljednik i preduzetnik  preuzeo je vodstvo kompanije slatkiša Ferrero Spa, nakon smrti njegova brata Pietra Ferrera u 2011. godini. Njegov otac Michele Ferrero tvorac je Nutelle, Ferrero Rocher pralina, Kinder jaja i Tic Tac bombona. Zahvaljujući poslovnom talentu provincijalnu fabriku čokolade pretvorio je u poslovno carstvo.

4. Švedska – Stefan Persson (20.8 milijardi eura)

Najveći je dioničar H&M-a, jednog od najpopularnijih evropskih modnih lanaca. Kompaniju je osnovao njegov otac Erling Persson, a Stefanov sin Karl-Johan Persson je trenuno CEO kompanije.

3. Njemačka – Georg Schaeffler (23.6 milijardi eura)

Georg Schaeffler posjeduje 80 posto Schaeffler Gruppe — kompanije koja seže u davnu 1883. godinu kada je Friedrich Fischer razvio prvu glodalicu za proizvodnju kugličnih ležajeva. Taj trenutak i godina u istoriji firme spominju se s razlogom jer upravo Schaeffler Grupa okuplja brendove koji je danas čine vodećom kad je riječ o rješenjima s kugličnim i kliznim ležajevima, linearnoj pogonskoj tehnologiji i tehnologiji direktnog pogona. Njegova majka Maria-Elisabeth Schaeffler posjeduje 20 posto kompanije.

2. Francuska – Liliane Bettencourt (35.3 milijarde eura)

Ona je jedna od rijetkih žena koja se nalaze na vrhu lista najbogatijh žena a osim što tu titulu nosi u Velikoj Britaniji, ona je i jedna od  najbogatijih žena Evrope. Sve to može zahvaliti ocu koji je pokrenuo svima poznatu i slavnu kozmetičku kompaniju L’Oréal.

1. Španija – Amancio Ortega (35.6 milijardi eura)

Ortega ne samo da ovu titulu nosi u Španiji , nego je na samom vrhu liste evropskih najbogatijih milijardera. Svoje nevjerovatno bogatstvo nije naslijedio nego ga je sam stvorio. Amancio Ortega odrastao je kao sin željezničkog radnika, a sada je jedan od najbogatiji ljudi zahvaljujući svjetskom lancu prodavnicas odjećom. On je suosnivač Zare koja se 1975. godine bavila samo donjim rubljem i ogrtačima koje su on i njegova bivša supruga Rosalia Mera kreirali u njihovom dnevnom boravku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *