Vlada sipa, a Montenegro erlajns u gubitku 9,4 miliona eura

Dodajte komentar

Nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajns (MA) završila je prošlu godinu sa ukupnim gubitkom od čak 9,4 miliona eura, saznaju Dnevne novine iz više izvora. Izvještaj o poslovanju Montenegro erlajnsa u prošloj godini trebalo je da bude predat Poreskoj upravi zaključno sa 31. martom, ali se to do danas nije desilo.

Bord zasijedao izvještaj kasni

Godine 2013. Montenegro erlajns ostvario je gubitak od 3,8 miliona eura. Taj rezultat je u odnosu na 2012. bio bolji za 1,5 miliona eura. Međutim, 2014. ekonomska kriza direktno je uticala na finasijske rezultate ovog preduzeća, koji su znatno lošiji od prethodnih godina. Kako saznaju Dnevne novine od više izvora bliskih Montenegro erlajnsu, nacionalna avio-kompanija je prošlu godinu završila sa gubitkom od 9,4 miliona eura, što je skoro dva i po puta više nego 2013. godine.

Shodno zakonu, završni obračun Montenegro erlajnsa morao je biti predat Poreskoj upravi Crne Gore do 31. marta. Nakon toga, izvještaj se upućuje Vladi, koja na prvoj sljedećoj sjednici raspravlja o njemu i donosi odluku o njegovom usvajanju. Iako je rok za predaju finasijskog izvještaja bio posljednji dan marta, Montenegro erlajns još nije dostavio završni obračun Poreskoj upravi, niti je o njemu Vlada dala svoje mišljenje.

O velikom gubitku u 2014, prema saznanjima DN, raspravljalo se i na bordu direktora nacionalnog avio-prevoznika koji je nedavno održan. Zbog čega je probijen rok za predaju izvještaja koji je do sada svake godine u skladu sa zakonom dostavljan Vladi na izjašnjavanje ostala je nepoznanica jer u Montenegro erlajnsu nijesu odgovorili na pitanja novinara Dnevnih novina.

Vlada im i dalje pomaže

Sada već tradicionalno, kao i prethodnih godina, Vlada Crne Gore je ta koja Montenegro erlajnas praktično održava u životu, preuzimajući na sebe dugove koje nacionalni prevoznik napravi u prethodnoj godini. Za tri godine, uključujući i ovu, Vlada je preuzela dugovanje crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika u ukupnom iznosu od 11,1 miliona eura ili 3,7 miliona po godini. Za preuzeti dug Vlada je dobijala dodatne akcije ove kompanije. Problem je, kako su ranije crnogorski mediji objavili, taj što Vlada preuzima akcije koje ne vrijede ništa, odnosno imaju negativnu vrijednost. Trenutno, kako je objavljeno na Montenegro berzi, Vlada Crne Gore posjeduje 99,9085 odsto akcija Montenegro erlajnsa.

Za porez duguju 5,6 miliona

Prema posljednim podacima Poreske uprave, naša nacionalna avio-kompanija šesti je najveći poreski dužnik kada su u pitanju porezi i doprinosi iz i na lična primanja, ukupno dugujući 5,6 miliona eura.

Flotu Montenegro erlajnsa danas čini šest modernih letilica, od kojih su četiri tipa “embraer” (tri tipa “embraer 195”, jedna tipa “embraer 190”) i dvije tipa “fokker 100”. Avioni Montenegro erlajnsa su opremljeni savremenim navigacionim sistemima, sofisticiranim sistemima za detekciju greški. Motori “Rolls-Royse” i “General Electric Aviation” zadovoljavaju najstrože kriterijume koji omogućavaju avionima naše nacionalne kompanije slijetanje na prestižne međunarodne aerodrome.

MA preduzetnik godine

Crnogorskom nacionalnom avio-prevozniku dodijeljeno je početkom godine priznanje za preduzetnika godine u oblasti avio-saobraćaja, kao i za doprinos i podršku projektu “Privilege Card” u 2014. godini.

Nagrada je dodijeljena povodom 20 godina od osnivanja Unije poslodavaca Srbije, a u saradnji sa “Lemmark Privilege Clubom”.

“Svakodnevno prisustvo, koje se ogleda u brojnim dnevnim letovima ka Beogradu i iz Beograda, i predstavništvo koje postoji u Beogradu već dugi niz godina dovoljan su dokaz koliko ovo tržište i ova destinacija znače kompaniji”, kazala je direktorka Montenegro erlajnsa u Beogradu Snežana Mićović.

Ognjenović učestvuje u pregovorima?

Bivši direktor JAT-a Vladimir Ognjenović posrednik je u pregovorima Montenegro erlajnsa i kompanije Etihad ervejs iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Sredinom februara objelodanjena je informacija da je Etihad zainteresovan za poslovni aranžman sa Montenegro erlajnsom, sa kojim bi dijelio letove.

Takozvani kodšering ugovor podrazumijeva da aviokompanije potpisnice sporazuma prodaju karte na letovima koje dijele i odlučuju čiji će avioni održavati liniju.

Crnogorski avio-prevoznik slične ugovore ima sa dvije avio-kompanije francuskom “Er frans” i sa “Er Srbijom” za letove od Tivta do Beograda.

Crnogorski avio-prevoznik je u planu privatizacije ove godine, a kompanija iz Abu Dabija je još ranije pokazala interesovanje za kupovinu.

Uslov je, međutim, bio ulazak u vlasničku strukturu preduzeća “Aerodromi Crne Gore”, što nije bilo prihvatljivo za crnogorsku stranu.

Flotu MA čini šest modernih letjelica

Flotu Montenegro erlajnsa danas čini šest modernih letilica, od kojih su četiri tipa “embraer” (tri tipa “embraer 195”, jedna tipa “embraer 190”) i dvije tipa “fokker 100”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *