Hajneken vlasnik Pivovarne Laško

Dodajte komentar

Najveći proizvođač piva i mineralnih voda u Sloveniji, Pivovarna Laško (PL), prodaće svoje dionice holandskom pivarskom koncernu Hajneken.

Hajneken je ponudio najbolju cijenu od 25,5 eura po dionici, odlučio je prodajni konzorcijum vlasnika 51,11 odsto slovenačke grupacije PL.

Kupovinom dvije najveće slovenačke pivare u vlasništvu grupacije – Pivovarne Laško i ljubljanske pivare Union, Hajneken će dodatno ojačati tržišnu poziciju u regionu u kome je već prisutan, objavili su slovenački mediji.

Trgovina deonicama grupacije PL, koja se prodaje zbog velikih finansijskih obaveza, u ponedeljak je bila privremeno obustavljena zbog otvaranja ponuda, a Hajneken je ponudio 4,5 eura po dionici više nego što se ona kotirala na Ljubljanskoj berzi krajem prošle sedmice.

Obavezujuće ponude, koje su otvorene u ponedjeljak, dali su još kompanija Kolberg Kravis Roberts (KKR), Bein kapital (Bain Capital), CVC kapital partners (CVC Capital Partners) i kompanija Mid Europa partners, koja je ove godine preuzela “Dunav hrana grupu” (Danube foods group).

Ove investicione firme i fondovi su, međutim, ponudili između 22 i 25 eura po dionici.

Svoje udjele prodaju Kapitalska družba (KD), firma Alpen invest, Abanka Vipa, KD fondovi, Nova kreditna banka Maribor (NKBM) NKBM, Triglav osiguranje, Banka Koper i Fond obrtnika i poduzetnika, a očekuje se da će ponudu Hajnekena naknadno da prihvate i manjinski dioničari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *