Mračni internet: Kriminalno podzemlje koje nudi sve – od oružja do organa

Dodajte komentar

Iako svaki prosječni korisnik interneta misli kako ima potpuni pristup svemu što se na internetu nalazi, većina ipak vidi samo mali dio svega onoga što je dostupno online. Google i ostali pretraživači nam ne daju pristup niti nam mogu omogućiti više od tek “površinskog” weba, odnosno surface web, što je nekih 0.03 posto svega što se zapravo na internetu nalazi.

Nema pristupa bez posebnog softwarea

Sve ostalo van tih 0.03 posto poznato je kao ‘deep web’, odnosno mračni internet i mnogima je potpuna misterija. Niko ne zna tačno koliko je mračni internet velik, ali prema nekim procjenama veći je između 450 i 6.000 puta od onoga što svaki dan vidimo.

Mračnom webu ne možete pristupiti bez posebnih softwarea, ali jednom kada mu pristupite sve što radite postaje potpuno anonimno – od običnog traženja informacija pa do novčanih transakcija.

Mračni web se originalno zvao “The Onion Router” ili “Tor”, a razvio ga je US Naval Research Laboratory. Startao je 2003. kao projekt otvorenog tipa koji je tajnim agentima, političkim informatorima i pravosuđu iz svih zemalja trebao omogućiti da tajno i sigurno komuniciraju.

Ogromno, a nevidljivo

Popular Science ga je opisao ovim riječima:

“To je mjesto gdje su informacije zaštićene lozinkama, skrivene iza virtualnih zidova gdje morate platiti da biste unutra ušli ili morate imati posebne programe. I radi se o nečemu što je zaista ogromno, a opet potpuno nevidljivo. Prema istraživanju koje je objavio Nature, Google je indeksirao tek 16 posto ‘običnog’ interneta i ništa od mračnog interneta. Za svaki traženi pojam dobićete oko 0.3 posto informacija od ukupnog broja informacija koje o traženom pojmu postoje. Otprilike vam je to kao da možete loviti ribu u svim morima, ali vi bacate udicu samo u prvih pola metra.”

Raj za lopove, ubice, dilere…

No, prvobitna zamisao o tome kako bi mračni internet trebao da funkcioniše nije trajala dugo. Umjesto lokacije na kojoj se izmjenjuju sigurnosno-političko-tajne informacije to je sada postao elektronski raj za lopove, kriminalce, pedofile, trgovce ljudima, prevarante, ubice, dilere i sve ostale vrste kriminalaca.

Čak i to je samo mali dio onoga što se tamo može naći. Mračni internet je uistinu zastrašujući, zatvoreni svijet u kojem se sve i svašta može dogoditi. Anonimnost mračnog interneta plodno je tlo za sve moguće ilegalne aktivnosti.

Crno tržište za sve što se inače ne može kupiti

Industrija narkotika putem mračnog interneta zarađuje milijarde dolara; tamo možete pronaći hrpe i hrpe lažnih novčanica svih valuta koje se prodaju za četvrtinu vrijednosti pravih valuta; prodaju se i kupuju pasoši i lažni identiteti; sve moguće diplome koje možete zamisliti; kupovina i prodaja oružja, municije i eksplozivnih sredstava; plaćene ubice reklamiraju svoje usluge; prodaju se organi…

Mračni internet je crno tržište svega onoga što se inače ne može kupiti, odnosno ne može se jednostavno kupiti. “Ulaznicu” možete dobiti isključivo ako vas preporuči stalni korisnik koji je već prošao sve provjere ili ako platite gomilu novca. Međutim, najčešće je to put koji će vas kad tad odvesti u zatvor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *