Zašto je blokiran Južni tok?

Dodajte komentar

Glavni cilj blokiranja projekta Južni tok bio je zadržavanje tranzita gasa kroz Ukrajinu, kaže čelnik Gazproma Alexey Miller, dok iz Brisela stižu siglnali da je Turski tok za Evropu – prihvatljiv.

“To što nisu dali da se realizuje Južni tok i pozivaju se na to da Gazprom nije bio spreman da radi po propisima Trećeg energetskog paketa i poštuje evropsko zakonodavstvo – nije istina”, rekao je Miller na konferenciji “Evropa i Evroazija: na putu ka novom modelu energetske bezbjednosti”.

“U stvarnosti, cilj je bio da se sačuva postojeće stanje – tranzit preko teritorije Ukrajine. Nikakvog drugog cilja blokiranja Južnog toka, u stvari, nema”, rekao je čelnik ruskog energetskog giganta, a prenosi RIA Novosti.

Miller je rekao da je sistem za distribuciju gasa Ukrajine “najslabija karika” koja u sebi nosi “nevjerovatno visok konfrontacioni potencijal”.

“Treba shvatiti da je 90 odsto tranzita ruskog gasa preko teritorije Ukrajine u Evropu bio poklon Sovjetskog Saveza Ukrajini, koji je dobila početkom 1990-ih.” Međutim, kada poklon počinje da se koristi kao instrument manipulacije, to ne može da potraje, rekao je on.

RIA Novosti su iz Berlina prenijele i izjavu ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka da će Rusija sa velikom vjerovatnoćom odustati od tranzita gasa preko Ukrajine posle 2019. godine, jer se aktuelni tranzitni ugovor neće produžavati.

“Zato su sada svi napori usmjereni na to da se realizuje izgradnja distributivne infrastrukture u Tursku, na granicu Turske i Grčke, i dopremanje potrošačima jugoistočne i centralne Evrope tom maršrutom”, kazao je Novak.

Turski tok prihvatljiv za EU

Najavljeni gasovod za ruski gas, Turski tok je jedna od opcija za obezbjeđivanje više izvora i pravaca snabdijevanja EU, ali će biti nužno da ugovori i projekat budu usaglašeni s propisima Unije o javnom konkursu za izvođače. Nužno je i da vlasništvo nad gasovodom bude razdvojeno od distribucije, ukazala je Evropska komisija.

“Evropska komisija u svakom slučaju očekuje da taj projekat bude u skladu s pravilima Evropske unije, naročito za javne tendere za graditelje gasovoda i za pristup distributivnim mrežama”, rekla je portparolka evropskog komesara za energetiku Ana Kaisa Itkoinen.

Zvaničnici komisije su zamoljeni da ocijene da li to što su Mađarska i Grčka, zajedno sa Srbijom, Makedonijom i Turskom, prošle nedelje u Budimpešti potpisale izjavu o saradnji u energetici i o spremnosti da učestvuju u izgradnji Turskog toka predstavlja “u izvesnom vidu narušavanje jedinstva Evropske unije”.

Odgovor je glasio da su stručnjaci EK prisustvovali tom sastanku kao posmatrači. “Naš je stav da je obezbjeđivanje izvora snabdijevanja energijom u regionu Jugoistočne Evrope od ključnog značaja, to se naglašava u strategiji Energetske unije koju je EU usvojila prošlog mjeseca.

Činjenica je i da taj region ima veliku težinu što je Evropska komisija pokazala i time što je sazvala sastanak posebne radne grupe na visokom nivou zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope s ciljem povezivanje gasne infrastrukture tog područja”, rekla je Kaisa Itkoinen.

Stručnjaci nastavljaju rad na tome i podnijeće izvještaj na sljedećem sastanku te radne grupe na visokom političkom nivou, juna u Hrvatskoj.

Kaisa Itkonen i drugi zvaničnici Evropske komisije su takođe objasnili da, prije bilo kakve ocjene, Evropska komisija mora tačno vidjeti kakva bi uloga i ugovori pojedinih zemalja bili utanačeni projektom Turski tok.

Izvir: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *