Zatvoriće lokale zbog Zakona o strancima

Dodajte komentar

Zakon o strancima, koji je od aprila stupio na snagu, ima negativne efekte na malu crnogorsku privredu, posebno na sektor ugostiteljstva i turizma, smatraju ugostitelji. Prve reakcije stižu upravo iz metropole turizma Budve, kao i iz Petrovca.

Ugostitelji su svjesni da, koliko god se trude, i ulažu novca i svog vremena, dobiti nema bez stručnih, iskusnih i kvalitetnih radnika, kojih je, prema njihovim riječima, malo na crnogorskom tržištu rada.

Upravo zbog toga, bili su primorani da u toku sezone zapošljavaju radnu snagu prevashodno iz susjednih država, sa kojima imaju višedecenijsko pozitivno iskustvo. Novi zakon o strancima stvara im veliku biznis barijeru pred početak turističke sezone, jer je njime predviđeno da se na mjesta na koja su bili angažovani strani državljani uposli domaća radna snaga, ukoliko na Zavodu ima osiguranika koji ispunjavaju neophodne uslove.

Prema riječima potpredsjednika ugostitelja opštine Budva Ilije Armenka, kod većine ugostitelja zaposleni su radnici iz okruženja, i dio su uigranog tima.

– To su nesporno stručne osobe, na šta ukazuje i činjenica da su kod vlasnika po 15 i više godina. Dešavalo se da zaposlimo i domaću radnu snagu, ali smo njima bili nezadovoljni. Recimo, već poslije 15-20 dana smo morali da ih otpuštamo zbog nestručnosti i neposlušnosti, a bilo je primjera da su se čak i fizički obračunavali sa vlasnicima objekata, kazao je Armenko i dodao da su lani imali problem sa prijavljivanjem radnika.

– Od nadležnog ministarstva imali smo obećanja da će nam izaći u susret i riješiti problem oko prijavljivanja radne snage, jer smo radnike prijavljivali u aprilu, a rješenja dobijali u avgustu. U međuvremenu je dolazila inspekcija i naplaćivala kazne. Za nas je to bio klasičan reket države, pa su ugostitelji iz Petrovca organizovali štrajk i zatvarali svoje objekte, naveo je Armenko.

Ugostitelji su, kako je kazao, apelovali na nadležne da im izađu u susret i omoguće legalan rad.

– To je posebno neophodno ove godine, jer se najavljuje loša sezona, kao što je bila i prošle godine. Ugostitelji nemaju drugog rješenja osim da zatvore lokale. Novi zakon nas sputava, jer nam odgovara da zaposlimo stručnu radnu snagu, rekao je on.

Kako je kazao, imali su obećanje još prošle godine da će se problem radne snage rješavati na jednom šalteru i za jedan dan, da ne bi bili u prekršaju.

– Bolje da je država odmah izdavala rješenje, jer bi za to vrijeme plaćali doprinose. Ovako su izabrali da nas kažnjavaju iako smo na vrijeme prijavljivali radnu snagu, rekao je Armenko.

DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *