Koliko vrijedi Telekom Srbija?

Dodajte komentar

Do kraja maja savjetnik za privatizaciju “Telekoma Srbija”, francuska investiciona banka “Lazard”, trebalo bi da procijeni vrijednost srpskog operatera.

Na privatizaciju ove kompanije, od koje država kao većinski vlasnik ubira značajan dio profita, Srbija se obavezala sporazumom sa MMF-om.

I dok se očekuje da zvanična procjena vrijednosti “Telekoma” ne bude ispod dvije i po milijarde eura, koliko je procijenjeno na prethodnom, propalom tenderu, sindikati kompanije ističu da je vrijednost ove kuće 10 milijardi eura. Zvaničnici ne žele da se javno oglašavaju dok savjetnik ne uradi svoj dio posla, a stručna javnost istovremeno osporava čak i ustavnost i zakonitost ove privatizacije.

Vlada se najnovijim aranžmanom sa MMF obavezala da ide na prodaju “Telekoma”, prirodnog nacionalnog resursa koji obezbjeđuje visoke prihode i značajan profit“, ističe ekonomista Jovan B. Dušanić, profesor Univerziteta u Beogradu.

Država je najveći akcionar i ima stratešku kontrolu dominantnih telekomunikacionih kompanija u mnogim evropskim modernim zemljama sa tržišnom ekonomijom: Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Švajcarskoj… ali i u Rusiji, Japanu, Kini. Uostalom, Telenor, koji je norveška državna kompanija, kupio je naš “Mobtel”“.

Dušanić ističe da iskustva drugih privreda u tranziciji, koje su prodale nacionalne telekomunikacione kompanije, pokazuju da su novi vlasnici kao prve mere preduzeli smanjenje broja zaposlenih, povećanje cijena telekomunikacionih usluga i smanjenje ulaganja.

“To pokazuju primjeri i naših suseda, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Mađarske, koji su prodali telekomunikacije “Dojče telekomu. Vjerovatno će kupljena firma, ulazeći u sastav nove velike kompanije, postati efikasnija, ali kao karika u transnacionalnoj kompaniji koja i ubire koristi od te povećane efikasnosti. Profit ostvaren u našoj zemlji lako se prebacuje u inostranstvo, i tako se značajno izbjegava plaćanje poreza u budžet Srbije –  ističe Dušanić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *