Kako su kompanije iz EU varale Gasprom

Dodajte komentar

Ispostavilo se da su se češke firme bogatile na “Gaspromu“ tako što su naručivale više gasa nego obično i preprodavale ga Ukrajini.

Češke firme su naručivale od “Gasproma“ više gasa nego što obično naručuju preko dugoročnih ugovora jer su znale da zbog gasnih sporova između Rusije i Ukrajine Moskva neće moći da isporuči višak gasa, piše praški list Hospodarske novine.

Tako su one mogle da zahtijevaju od “Gasproma“ novčanu kompenzaciju (plaćanje penala) za neisporučeni gas, a visina kazne navodno je veća od cijene isporučenog gasa

Nešto slično u Evropi su radile i druge kompanije. Njemački koncern “RWE“, na primjer, saopštio je da je na taj način dobio kompenzaciju od “Gasproma”.

Zamjenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksej Grivač rekao je za radio Sputnjik da je ova informacija vjerodostojna, mada nije potpuna.

“Moguće je da je u nekim slučajevima došlo do isplate kompenzacije, ali, naravno, suma kompenzacije nikako nije mogla da dostigne vrijednost isporučenog gasa. Isporuke su vrijedne na stotine miliona dolara. Ali situacija je u cjelini vrlo komplikovana“, kaže Grivač.

Kako je objasnio, radi se o tome da dugoročni ugovori prema kojima “Gasprom” isporučuje gas mrežom svojih cjevovoda uvjek predstavljaju balans interesa. I kada jedna strana pokušava da iskoristi stavove ugovora kako bi nepošteno iznudila sredstva od druge strane, to se uvjek loše završi.

“U datom slučaju, evropski partneri su vodili nepoštenu igru. Oni su naručivali više gasa nego obično i prodavali ga nazad Ukrajini. Dugoročni ugovori obično predviđaju da kupac ima pravo da traži više sirovina nego što je dogovoreno. ‘Gasprom‘ je u prvo vrijeme izlazio u susret molbama. Ali višak gasa koji je naručivala Evropa nije išao samo u Ukrajinu“, kaže Grivač i dodaje:

“Kompanije su prodavale ovaj gas na spot-tržištu, stvarajući višak ponude, što je dampingovalo ukupnu cijenu ove sirovine. Zatim su se mirno obraćale ‘Gaspromu‘ za zahtjevom da vrati novac koji je tobože uplaćen ruskom koncernu iznad tržišne cijene. U izvjesnom trenutku u ‘Gaspromu‘ su shvatili šta se dešava i smanjili isporuke u Evropu.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *