Potomci osnivača Fiata prodaju biznis s nekretninama

Dodajte komentar

Italijanska holding kompanija Exor u vlasništvu porodice Agnelli koja drži kontrolni paket dionica Fiat Chryslera vrlo je blizu prodaje cjelokupnog udjela u američkoj kompaniji Cushman & Wakefield, trećoj najvećoj svjetskoj kompaniji koja radi sa nekretninama na svijetu.

Kako je Reutersu izjavio John Elkann – predsjednik Exora i unuk Giannija Agnellija, dugogodišnjeg šefa Fiata i utcajnog italijanskog industrijalca – do kraja aprila ili početka maja Exor će imati “jasniju sliku” oko mogućnosti prodaje udjela. “Primili smo mnogo znakova da postoji interes”, dodao je Elkann. Exor u Cushman & Wakefieldu drži ukupno 80,9 posto dionica, a prvi paket od 71,5 posto dionica kupio je 2007. za 625 miliona dolara. Medijski naslovi govore da bi ta njujorška kompanija mogla biti vrijedna dvije milijarde dolara te da kineski konglomerat Fosun razmišlja o davanju ponude.

Krajem februara je objavljeno kako je Exor dao zeleno svijjetlo menadžmentu da angažuju banke Goldman Sachs i Morgan Stanley u pronalaženju kupca. Ipak, od Johna Elkanna nije bilo moguće saznati ko je iskazao interes za kupovinu Exorovog dijela. U svakom slučaju, prodaja bi se Exoru mogla i više nego dobro isplatiti nakon što je eksplozija cijena nekretnina posljednjih godina lansirala vrijednost nekretninskih kompanija.

Cushman & Wakefield je osnovan 1917. godine, a posluje u 60 država svijeta gdje ukupno zapošljava 16.000 ljudi. No, Exoru očito više nije zanimljiv, a još je lani italijanski holding najavio kako cilja kupovinu kompanije u sektoru usluga u SAD-u ili Evropi. Za tu bi akviziciju bio spreman izdvojiti oko dvije milijarde eura.

Inače, osim većinskog paketa dionica ove nekretninske kompanije, Exor drži i 30,8 posto dionica Fiat Chryslera te 63,8 posto dionica nogometnog kluba Juventus. Za spomenuti je kako Agnellijevi drže i 4,7 posto udjela u uglednom nedeljniku The Economist. Neto vrijednost imovine Exora krajem septembra prošle godine dostigla je gotovo devet milijardi eura, stoji na njihovoj internet stranici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *