Hrvatski turistički bum zbog serijala ‘Igra prijestolja’

Dodajte komentar

Na različitim lokacijama u Hrvatskoj snimljeno je mnogo epizoda pete sezone serije ‘Igra prijestolja’, koja će s prikazivanjem započeti 12. aprila. Za Hrvatsku to znači najezdu obožavatelja serijala, objašnjava Cecilia Rodriguez, novinarka Forbesa.

Trend je započeo 2011. godine, kada je televizijska adaptacija književne sage Georgea R. R. Martina zadobila na popularnosti. Sve upućuje na to da će nova sezona u režiji HBO-a dodatno doprinijeti tom novom turističkom fenomenu.

Mnogi predviđaju da će Hrvatska doživjeti sudbinu Novog Zelanda, koji je postao turistička meka zahvaljujući činjenici da je tamo snimana trilogija ‘Gospodar prstenova’, a kasnije i ‘Hobit’. To je Novom Zelandu samo u 2014. godini donijelo više od sedam milijardi dolara prihoda od turizma.

Efekt ‘Igre prijestolja’ na hrvatski turizam i državnu ekonomiju generalno već je sad ogroman. Dubrovnik, koji ‘glumi’ glavni grad Sedam Kraljevstava Westerosa, King's Landing, zakrčen je turistima iz cijelog svijeta. Talas takozvanog ‘set-jetting’ turizma motivisanog televizijskim serijama i filmovima posljednjih je godina eksplodirao. Serijal ‘Igra prijestolja’ je tako Hrvatskoj, Sjevernoj Irskoj, Islandu i Maroku donio neslućenu turističku zaradu.

Tourism Competitive Intelligence fondacija je prošle godine provela istraživanje čiji rezultati upućuju na to da nevjerovatnih 45 miliona turista destinacije odmora odabire na temelju lokacija viđenih u filmovima i televizijskim serijama.

– Hrvatska turistička ponuda podrazumijeva tematske obilaske lokacija kao što su Dubrovnik, Dioklecijanova palata u Splitu, tvrđava Klis i Nacionalni park Krka, na kojima su brojne scene iz ‘Igre prijestolja’. Tu su još i Lokrum, Mrkan, Mlini, tvrđava Minčeta i tvrđava Bokar te brojne druge lokacije. – objašnjava Rodriguez.

Efekti ‘set-jetting’ turizma osjete se širom Evrope, a turizam inspirisan ‘Igrom prijestolja’ doveo je do povećane posjećenosti srednjovjekovnih evropskih gradova, kao i uspješnijeg iznajmljivanja dvoraca u Evropi, zaključuje novinarka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *