Odbor prihvatio prijedlog o zaštiti dužnika

Dodajte komentar

Odbor za finansije i bužet Skupštine Crne Gore prihvatio je danas predlog Zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga, koji je ranije Skupštini predala Liberalna partija preko poslanika Andrije Popovića, a u saradnji sa nevladinom organizacijom Bankarski građanski ombudsman.

Kako je pojašnjeno, ovim zakonom uređuju se prava potrošača koje pružaju banke i davaoci finansijskog lizinga, kao i uslovi i način ostvarivanja i zaštite tih prava.

“Posebna važnost ovog Zakona jeste u tome što će detaljno regulisati oblast koja je, zbog mogućnosti proizvoljnog tumačenja postojećih normi, godinama produkovala probleme ogromnom broju građana i građanki koji, sa druge strane, nijesu imali efektivne mehanizme pravne zaštite. Broj tih slučajeva kreće se od 40 do 50.000 građana koji su bukvalno nastradali u nekoliko posljednjih godina zbog nesređenog finansijskog tržišta. Ovaj zakon ima 48 članova, a rađen je po uzoru na neke zemlje iz okruženja, u saradnji sa nevladinim organizacijama, u čemu je poseban doprinos dala NVO Bankarski građanski ombudsman”, kazali su iz Libealne partije.

Iz LPCG su istakli da su ohrabreni ažurnošću ostalih poslaničkih klubova i poslanika koji su, nedugo nakon predavanja Zakona u proceduru, usvojili takav prijedlog na matičnom Odboru.

“Zato vjerujemo da će ovaj Zakon čiji je značaj za sve građane nemjerljiv, dobiti i potrebnu većinu svih poslanika na plenarnom zasijedanju Skupštine Crne Gore”, naveli su iz ove partije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *