Prijeti li bankama opasnost od velikih cyber napada?

Dodajte komentar

Finansijske regulatorne vlasti New Yorka razmatraju nova pravila za zaštitu od značajnog cyber napada, koji bi mogao devastirati američko finansijsko tržište, pišu američki mediji.

Ben Lawsky, rukovodilac Kancelarije New Yorka za finansijske usluge (DFS) izjavio je kako strahuje da bi se dovoljno velik hakerski napad na kompanije s Wall Streeta mogao “preliti na širu ekonomiju”, kao što se dogodilo 2008. godine krahom hipotekarnih kredita.
“Zabrinuti smo da ćemo u sljedećoj deceniji, a možda i prije, doživjeti cyber napad poput Armagedona, koji će neko vrijeme uzrokovati značajne poremećaje u finansijskom sistemu”, kazao je u srijedu Lawsky u govoru na Columbia Law School. Nazvao je takav napad “Cyber 9.11.”.

Dodao je da se razmišlja o novim propisima koji bi prisilili banke i osiguravajuća društva koje regulisana DFS da se bolje zaštite od hakerskih napada.

DFS ima regulatorni nadzor nad desetinama licenciranih banaka u New Yorku i osiguravajućim kompanijama, uključujući Goldman Sachs, Barclays i MetLife. Kao čelnik DFS-a, Lawsky može kazniti banke zbog nepravilnosti ili im uvesti nove standarde u poslovanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *