Japan izašao iz recesije

Dodajte komentar

Japan je u posljednjem tromjesečju prošle godine izašao iz recesije, jer je ekonomija porasla prvi put nakon dva kvartala pada, no rast je slabiji nego što su analitičari procjenjivali.

Prema izvještaju vlade objavljenom u ponedjeljak, japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 2,2 posto na godišnjem nivou.
Lična potrošnja, koja čini oko 60 posto ekonomije, porasla je u proteklom tromjesečju 0,3 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,7 posto.

Kapitalna potrošnja porasla je takođe manje od očekivanja, za 0,1 posto, dok je znatniji podsticaj rastu BDP-a došao od rasta izvoza u SAD i Kinu, dva najveća izvozna tržišta japanskih kompanija.

“To su pomalo razočaravajuće brojke. Situacija ostaje slaba, a potpuno je jasno da kompanije odgađaju investicije”, kaže Takeshi Minami, ekonomist u Norinchukin Research Institute.

Od kraja 2012. godine, kada je postao premijer, Shinzo Abe vodi izuzetno podsticajnu ekonomsku politiku nazvanu “Abenomija”. To uključuje povećanu državnu potrošnju, uz istovremeno labavljenje monetarne politike, pa je japanska centralna banka počela kupovati državne obveznice, po uzoru na američki Fed.

To je izazvalo oštar pad kursa jena prema dolaru, što pomaže japanskim izvoznicima jer na taj način njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Uz to, izuzetno labava monetarna politika trebala bi pojačati potrošnju domaćinstava i investicije, što bi trebalo da podstakne rast BDP-a i inflaciju, kako bi se Japan odupro deflaciji koja već godinama guši ekonomiju.

Međutim, kako je trebalo spriječiti preveliki rast proračunskog deficita i javnog duga, u aprilu prošle godine vlada je povećala PDV, zbog čega je oštro pala potrošnja domaćinstava. Zbog toga je polovinom prošle godine Japan utonuo u recesiju, iz koje je izašao u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu.

“Japan će se oporaviti zahvaljujući jačanju domaće potražnje, na što bi trebalo pozitivno uticati pad cijena nafte. Smanjenje troškova za gorivo omogućiće i kompanijama povećanje investicija, a očekujemo i oporavak inostrane potražnje”, kazao je ministar ekonomije Akira Amari, komentirajući danas objavljeni izvještaj o BDP-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *