Za Hypo`lošu banku`nude jedan euro

Dodajte komentar

Konzorcijum predvođen američkim ulagačem Excellere Capital Grupom objavio je da nudi simboličan iznos od jednog eura za “lošu banku” austrijske Hypo Alpe Adria Grupe Hetu.

U austrijskom Ministarstvu finansija kazali su da nisu primili ponudu spomenute grupe o kojoj se malo zna, ali da su spremni da razmotre svaki ozbiljan predlog.

Predstavnici Excellerea novinarima su na održanoj konferenciji za štampu u Beču kazali da su ponudu poslali elektronskom poštom krajem prošle godine.

Ponuda predstavlja neuobičajen zaokret u dugotrajnoj sagi o raščišćavanju “nereda” koji je Hypo ostavio iza sebe. Austrija je lani odlučila da ga kontrolisano ugasi umjesto da ga pusti da objavi stečaj.

Austrijska vlada trebala bi ove godine da odluči o tome šta će učiniti s Hypovom “lošom bankom” HETA (Heta Asset Resolution), tako da je vrijeme ključno, primjećuje Reuters.

Na zvaničnim mrežnim stranicama Excellere Capital se opisuje kao firma za investiciono bankarstvo s “alatima za direktna ulaganja, povrh kapaciteta kojima raspolaže baza njenih klijenata”, podsjeća Reuters.

Leon Grabenšek iz Excellerea, slovenački poslovni čovjek koji se na konferenciji predstavio kao IT stručnjak, kazao je da se navedena ponuda odnosi na Hetu i na Hypovo poslovanje u Italiji, koje se takođe gasi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *